Už vám někdo naservíroval kopřivovou polévku, salát z pampelišek nebo dezert se sedmikráskami? Nemusíte být zarytý vegetarián ani vegan či zastánce raw food, aby vám taková kuchyně mohla chutnat, stačí jen mít odvahu ji okusit. Gastronomický trend totiž velí nechat svůj talíř rozkvést.
Jíst květiny nebo výhonky, to není žádný výdobytek moderní doby a rozmařilých šéfkuchařů. V minulosti se tyto ingredience dostávaly na stoly šlechty i chudiny a dokonce jsou o nich zmínky z antiky. Podle odborníků se dá spořádat téměř celý trávník, někdy jsou to květy, jindy listy a u některých rostlin se dá jíst úplně všechno. Některé se používají jako koření, jiné místo salátu, do zmrzlin nebo dezertů, ty s méně výraznou chutí, jsou jen tak pro okrasu, vždycky ale platí, že jídlo musí být co nejjednodušší, aby květinové ingredience co nejvíce vynikly.
Mezi nejčastěji sbírané dobroty patří mladé smrkové výhonky, sedmikrásky, levandule, pampeliškové listy, hrachor, afrikán či fialky nebo také květy černého bezu a cukety. Málokdo ví, že slupnout se dají rovněž karafiáty, macešky, chryzantémy nebo chrpy.
Co takhle jarní sedmikráskový salát
Budete na něj potřebovat: Hlávkový salát, listy šťovíku, mladé pampeliškové listy, misku květů sedmikrásek, jarní cibulku, lžičku čerstvé saturejky, pepř, sůl, 2 lžíce oleje a 2 lžíce citronové šťávy. Vše smíchejte a nechte vychladit.
Sbírání květů je ale stejné jako sběr hub, člověk musí vědět co a kdy se dá utrhnout, jinak si může spíše uškodit. Pokud si tedy nejste jisti, raději se na rozkvetlý gastronomický zážitek vypravte do některé restaurace.