Co Valašsko na české gourmet mapě charakterizuje nejvíce? Jednoznačně zelí! Lokální potraviny a recepty milujeme a díky šéfkuchaři Pavlu Václavíkovi vám nyní jeden připravíme.
Co budete potřebovat?
- 400 g uzené křížové kosti
- 300 g kysaného zelí
- 250 ml smetany
- 50 g hladké mouky
- 1 cibuli
- česnek (podle chuti)
- olej nebo sádlo
- celé koření: pepř, nové koření, 1 bobkový list, majoránka
- sůl
Jak na to?
Uzenou kost zalijte studenou vodou. Přidejte koření a povařte tak dlouho, dokud nebude maso odpadat od kosti. Vyceďte kost a koření, přidejte překrojené zelí. Přijde-li vám příliš kyselé, můžete ho předtím propláchnout.
Smetanu rozmixujte s hladkou moukou a 10 minut povařte. Mezitím si oberte maso od kosti a nakrájejte ho nadrobno. Opečte nakrájenou cibuli a maso, přidejte do kyselice a 10 minut povařte.
Na závěr dochuťte solí, pepřem, majoránkou a česnekem.