1. Granolové a müsli tyčinky
Granolové a müsli mtyčinky, stejně tak jako kupovaná granola v krabičkách, jsou jednou z nejzákeřnějších snídaní. Kdo by to kdy řekl. Pečené ovesné vločky se sušeným ovocem, ořechy a trochou hořké čokolády…Vždyť to zní jako nejdzravější věc po sluncem, ovšem vše se změní jednou co se podívate na tbulku nutričních hodnot na obalu.
Jistě, mohou obsahovat spoustu zdravých ořechů, semínek a ovoce, ale většinou je tam mnohem více! Uznejte, že někdy vypadají spíše jako čokoládové tyčinky. Schovává se tu velké množství přidaného cukru a téměř minimální množstvím bílkovin, které vám v rámci pár hodin přivedou opět hrozný hlad!
2. Arašídové máslo se sníženým obsahem tuku na topince
Holdujete americké klasice, ale při myšlence jíst plnotučné arašídové máslo, se vás honí hrůza z přibrání na váze? Zřejmně nejste sami. Kdo by mohl přece zhubnout pozřením 15g-17g tuku v jediném chodu. Ovšem nízkotučná alternativa nemusí být vždy nejchytřejší volbou…
Zůstává porovnat tabulky nutričních hodnot! Dvě polévkové lžíce másla se sníženým obsahem tuku vám ušetří jen 10 až 20 kalorií v porovnání se dvěma lžícemi klasické verze. Tento mikroskopický rozdíl v kaloriích vzniká v důsledku přidaného cukru, který vybalancuje chuťově odstraněný tuk.
3. Rýžové chlebíčky
Zatím co se rýžové chlebíčky v devadesátých letech pyšnily titulem nejzdravější potraviny, dnes už je tomu poněkud jinak. Dnes totiž víme, že čím víc obilninu opracováváme, ztrácí veškeré výživné složky. V podstatě jíte něco jako kus kartonu, co má minimum (a jestli vůbec!) bílkovin, vlákniny, tuků, vitamínů a minerálů, které potřebujete ke zdraví. Nemluvě o ledajakých gurmánských provedeních s příchutí sýru, slaniny, hořké čokolády, které mají od zrdavého opravdu daleko.
4. Instantní snídaňové kaše
Ať už ovesné, pohankové, nebo s chia semínky, snídaňové kaše dokáží být skvělým zdrojem energie. Ovšem pokud ráno sáhnete po instantních ochucených kaších, s nějvětší pravděpodobností sednete k misce plné rafinovaných sacharidů, ze kterých vám po chvíli vyhladoví. Instantní snídaňové kaše jsou obecně více zpracované, takže mají i nižší obsah vlákniny a bílkovin, nemluvě o lžících přidaného cukru.
Místo toho si připravte vlastní kaši, kterou si můžete jednoduše dochutit agávovým syrupem, čerstvým ovocem a praženými ořechy. V této kaši vás zajisté nic nepřekvapí.
Zdroj: Cookinglight