Křupavá cizrna
Ingredience:
- 2 plechovky cizrny
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl
Postup:
Ohřejte troubu na 200°C. Cizrnu zatím propláchněte vodou. Následně ji pořádně vysušte, případně nechte chvíli na vzduchu vysušit. Vložte na pečicí papír na plech, pokapejte olivovým olejem a posypte solí. Pečte okolo 20 až 30 minut. Cizrnu je potřeba pravidelně kontrolovat a sem tam s ní “zatřást”, aby se pekla rovnoměrně. Hotová cizrna by měla být dozlatova žlutá a vysušená uvnitř. Náš tip: posypte ji libovolnými čerstvými bylinkami dle preferencí nebo směsí koření. Konzumujte ihned po vyjmutí z trouby.
Cizrnový salát
Ingredience:
- 1 plechovka cizrny
- 1 okurka
- 1 červená paprika
- 1/2 červené cibule
- 1/2 hrnku zelených oliv
- 250 g sýru feta
- sůl, pepř
- zálivka
- 1/2 hrnku olivového oleje
- 1/4 hrnku bílého vinného octa
- 1 lžíce šťávy z citronu
- 1 malá hrst čerstvé petržele
- špetka chilli
- sůl, pepř
Postup:
Ve velké míse smíchejte cizrnu, okurku, papriku, červenou cibuli, olivy a sýr feta. Zvlášť připravte zálivku smícháním všech potřebných ingrediencí a pořádně zamíchejte. Salát zalijte zálivkou, dosolte a opepřete dle chuti.
Cizrnová Tikka Massala
Ingredience:
- 4 plechovky cizrny
- 1 lžíce kokosového oleje
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 1 lžíce hořčičných semínek
- 1 lžíce kmínu
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička koriandru (koření)
- špetka kardamomu
- 2 hrnky vody
- 1 plechovka kokosového mléka
- 1 lžička soli
- 1 plechovka oloupaných rajčat
- 5 hrstí baby špenátu
Postup:
Na pánev dejte olej, česnek a zázvor a vše orestujte. Po 5 minutách přidejte kurkumu, kmín, hořčičná semínka, koriandr, kardamom a zamíchejte. Přilijte vodu, sesaďte ze sporáku a směs rozmixujte v mixéru. Poté ji dejte do hrnce a přidejte kokosové mléko a lžíci soli. Přidejte cizrnu a na velmi mírném plameni vařte 6 až 8 hodin. Přidejte rozmixovaná rajčata a vařte dalších 30 minut. Na závěr přidejte špenát a servírujte s basmati rýží.
Cizrnové placičky
Ingredience:
- 1 plechovka cizrny
- 1 batáta
- 1 malá cibule
- 1/4 hrnku strouhanky
- 1 vejce
- 2 stroužky česneku
- 1 hrst čerstvé petržele
- 2 lžičky soli
- 1 lžička kmínu
- 1/2 lžičky papriky
- 3 lžíce rostlinného oleje
Postup:
Do velké mísy dejte cizrnu a rozmačkejte ji. Přidejte oloupanou batátu nakrájenou na kostičky. Stejně tak i nakrájenou cibuli, strouhanku, vejce, česnek, petržel, sůl, kmín, papriku a směs zapracujte. Z těsta udělejte malé placičky a pomalu osmahněte z každé strany cca 3 až 4 minuty. Náš tip: Placičky jsou výborné s jogurtovým dipem.