Polévka s čočkou a bulgurem

 

Ingredience

  • 2 lžíce olivového oleje, 1 cibule
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžíce paprikové pasty
  • 2 lžíce vody
  • 1 1/2 lžíce sušené máty
  • špetka chilli
  • 7 hrnečků vody
  • 1/2 hrnečku bulguru
  • 1/2 hrnečku červené čočky

 

Postup

Na olivovém oleji orestujte cibuli. Přidejte rajčatovou i paprikovou pastu, 2 lžíce vody, sušenou mátu, podle chuti chilli a zamíchejte. Následně přidejte umytý bulgur a červenou čočku a restujte po dobu pár minut. Zalijte 7 šálky vody a vařte po dobu 30 minut. Servírujte s čerstvou mátou a přidejte dle libosti šťávu z čerstvého citrónu.

Pomerančovo-zázvorový bulgur

 

Ingredience

  • 2 pomeranče
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 2 stroužky mletého česneku
  • 2 lžíce čerstvého mletého zázvoru
  • 1 hrneček bulguru
  • 2 lžičky hnědého cukru
  • 1/3 hrnečku nasekaných mandlí
  • 2/3 hrnečku nasekané jarní cibulky
  • 1 lžička sójové omáčky

 

Postup

Vymačkejte šťávu ze dvou pomerančů. Zároveň jeden z nich oloupejte a schovejte si kúru. Ujistěte se, že máte 1, 5 hrnečku pomerančové šťávy a pokud ne, doplňte množství vodou. Na oleji orestujte česnek a zázvor dokud se nerozvoní. Následně přidejte bulgur a zamíchejte. Přidejte šťávu z pomerančů, hnědý cukr, špetku soli a na mírném plameni vařte po dobu 15 až 25 minut. Mezitím nasucho orestujte na malé pánvi mandle po dobu 2-3 minut. Do směsi s bulgurem přidejte jarní cibulku, sójovku a pomerančovou kúru. Bulgur servírujte s orestovanými mandlemi.

Bulgur salát s cizrnou a bylinkami

 

Ingredience

  • 200 ml zeleninového vývaru
  • 150 g bulguru
  • 1 plechovka (400g) cizrny
  • 4 hrsti nasekané čerstvé petržele
  • 3 hrsti nasekaného kopru
  • 2 hrsti nasekané máty
  • 2 lžíce olivového oleje
  • chilli vločky podle chuti
  • sůl, pepř

 

Postup

Bulgur zalijte uvařeným zeleninovým vývarem a nechte 5 minut odležet. Po zchladnutí dejte bulgur do mísy a přidejte všechny čerstvé bylinky, cizrnu (bez vody) a dochuťte dle preferencí chilli, solí a pepřem.

Bulgurový salát s batáty

 

Ingredience

salát

  • 1 batáta (oloupaná, nakrájená)
  • 1 hrneček bulguru
  • 3 hrsti listů kadeřávku
  • 2 lžíce slunečnicových semínek

dresink

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce červeného vinného octu
  • 1 lžíce agávového sirupu
  • 1/2 lžíce hořčice
  • špetka soli

 

Postup

Rozehřejte troubu na 200°C a na pečicím papíru pečte osolené batáty pokapané olivovým olejem po dobu 25 až 30 min. Následně smíchejte s uvařeným bulgurem, kadeřávkem a slunečnicovými semínky. Polijte dresinkem a podávejte.