Polévka s čočkou a bulgurem
Ingredience
- 2 lžíce olivového oleje, 1 cibule
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžíce paprikové pasty
- 2 lžíce vody
- 1 1/2 lžíce sušené máty
- špetka chilli
- 7 hrnečků vody
- 1/2 hrnečku bulguru
- 1/2 hrnečku červené čočky
Postup
Na olivovém oleji orestujte cibuli. Přidejte rajčatovou i paprikovou pastu, 2 lžíce vody, sušenou mátu, podle chuti chilli a zamíchejte. Následně přidejte umytý bulgur a červenou čočku a restujte po dobu pár minut. Zalijte 7 šálky vody a vařte po dobu 30 minut. Servírujte s čerstvou mátou a přidejte dle libosti šťávu z čerstvého citrónu.
Pomerančovo-zázvorový bulgur
Ingredience
- 2 pomeranče
- 2 lžíce řepkového oleje
- 2 stroužky mletého česneku
- 2 lžíce čerstvého mletého zázvoru
- 1 hrneček bulguru
- 2 lžičky hnědého cukru
- 1/3 hrnečku nasekaných mandlí
- 2/3 hrnečku nasekané jarní cibulky
- 1 lžička sójové omáčky
Postup
Vymačkejte šťávu ze dvou pomerančů. Zároveň jeden z nich oloupejte a schovejte si kúru. Ujistěte se, že máte 1, 5 hrnečku pomerančové šťávy a pokud ne, doplňte množství vodou. Na oleji orestujte česnek a zázvor dokud se nerozvoní. Následně přidejte bulgur a zamíchejte. Přidejte šťávu z pomerančů, hnědý cukr, špetku soli a na mírném plameni vařte po dobu 15 až 25 minut. Mezitím nasucho orestujte na malé pánvi mandle po dobu 2-3 minut. Do směsi s bulgurem přidejte jarní cibulku, sójovku a pomerančovou kúru. Bulgur servírujte s orestovanými mandlemi.
Bulgur salát s cizrnou a bylinkami
Ingredience
- 200 ml zeleninového vývaru
- 150 g bulguru
- 1 plechovka (400g) cizrny
- 4 hrsti nasekané čerstvé petržele
- 3 hrsti nasekaného kopru
- 2 hrsti nasekané máty
- 2 lžíce olivového oleje
- chilli vločky podle chuti
- sůl, pepř
Postup
Bulgur zalijte uvařeným zeleninovým vývarem a nechte 5 minut odležet. Po zchladnutí dejte bulgur do mísy a přidejte všechny čerstvé bylinky, cizrnu (bez vody) a dochuťte dle preferencí chilli, solí a pepřem.
Bulgurový salát s batáty
Ingredience
salát
- 1 batáta (oloupaná, nakrájená)
- 1 hrneček bulguru
- 3 hrsti listů kadeřávku
- 2 lžíce slunečnicových semínek
dresink
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce červeného vinného octu
- 1 lžíce agávového sirupu
- 1/2 lžíce hořčice
- špetka soli
Postup
Rozehřejte troubu na 200°C a na pečicím papíru pečte osolené batáty pokapané olivovým olejem po dobu 25 až 30 min. Následně smíchejte s uvařeným bulgurem, kadeřávkem a slunečnicovými semínky. Polijte dresinkem a podávejte.