Domácí burger z bulguru a červené řepy
Co budete potřebovat?
burger:
1,5 hrnku uvařeného bulguru
1 hrnek uvařené hnědé nebo zelené čočky (studené)
1 velká červená řepa, oloupaná
1 malá cibule nakrájená nahrubo
2 hlavičky česneku (rozdrcený)
1/2 lžíce soli
1 lžička nadrceného tymiánu
1/2 lžičky fenyklu nebo dobře nadrcených fenyklových semínek
2 lžičky arašídového másla
1/2 hrnečku strouhanky
čerstvý černý pepř
další ingredience:
listový salát
rajčata
cibule (může být opečená/smažená)
Postup:
Oloupanou řepu rozmixujte v domácím robotu a do vzniklé hmoty přidejte bulgur a čočku. Znovu rozmixujte, dokud se vše nepropojí v jedno konzistentní těsto. Následně přidejte cibuli a česnek, zapracujte do těsta a vložte do mísy. Přidejte zbylé ingredience a těsto propracujte rukama, dokud nebude jednotné. Rozdělte ho na šest stejných kusů a nechte 30 min uležet. Mezitím si připravte suroviny do samotného burgeru. Na středně rozpálenou pánev nalijte olej a nechte ho ohřát. Burgery nechte z každé strany na pánvi 5 až 7 minut. Poté podávejte s klasicky s cibulkou, rajčetem a listovým salátem.
Náš tip: Zkuste do burgeru přidat jogurtovo-okurkový dressing, sriracha majonézou nebo tahini omáčku.
Pálivý květák à la barbecue křidýlka
Co budete potřebovat?
1 květák
1 hrnek mouky
1 hrnek vody
3 lžičky srirachy
2 lžičky česnekového prášku/2 hlavičky čerstvého česneku
3 lžičky barbecue omáčky
černý pepř na dochucení
Postup:
Předehřejte troubu na 200°C. Květák omyjte, očistěte a nakrájejte na větší kusy. Ve velké míse smíchejte vodu, mouku, srirachu, česnekový prášek (česnek) a zamíchejte. Kousky květáku obalte ve vzniklé směsi a po okapání dejte na pečicí papír. Následně pečte po dobu 35 min. Květák podle chuti potřete nebo rovnou obalte v barbecue omáčce a pečte dalších 5 minut.
Náš tip: Zkuste s jogurtovým dipem.
Noodle-free Pad Thai
Co budete potřebovat?
na omáčku:
40 g oříškového másla (mandlové, burákové, slunečnicové)
45 ml limetkové šťávy
50 ml amino/sojové omáčky
1/2 čajové lžičky chilli vloček
1,5 lžiček javorového sirupu nebo 12 g kokosového cukru
na zeleninu:
15 ml sezamového oleje
1 serrano paprička
3 stonky jarní cibulky
135 g jemně nakrájeného červeného zelí
1 červená paprika
2 lžičky kokosové amino omáčky
4-5 kusů mrkve oloupané na tenké plátky
6 kapustových listů nakrájených na tenké plátky
na servírování:
čerstvý koriandr
drcené buráky
chilli vločky
Postup:
Smíchejte všechny ingredience na omáčku podle chuti a dejte stranou. Na rozpálené pánvi osmahněte papriku, cibulku a zelí s kokosovou aminos omáčkou a průběžně míchejte. Přidejte mrkev, kapustové listy, předpřipravenou omáčku a vařte 3 minuty, dokud zelenina nezměkne. Podávejte s čerstvým koriandrem, drcenými arašídy a limetkou.
Zdroj: Pinterest, Sixvegansisters, Caraschrock, Minimalistbaker