Jáhlová kaše s jablkem
Ingredience:
200 g jáhel
1 jablko, nastrouhané (kaše bude ale dobrá i se sušenými švestkami nebo banánem)
med na oslazení
skořice
Postup:
Jáhly propláchněte ve studené vodě a dejte vařit. Na mírném ohni vařte asi 30 minut doměkka nebo podle návodu. Přidat můžete ochucené sojové mléko. K banánům se bude výborně hodit vanilkové. Dejte do misky, polejte medem podle chuti, přidejte jablko a zamíchejte. Kaši ještě můžete posypat oříšky.
Pomazánka ze sušených rajčat
Ingredience:
1 a půl hrnku slunečnicových semínek
15 větších sušených rajčat v oleji (
2 lžíce panenského olivového oleje
kůra a šťáva z jednoho citrónu
1 velký nebo 2 menší stroužky česneku
3/4 hrnku lístků čerstvé bazalky
1 lžička agáve sirupu (nebo jiného sladidla)
1 lžička sójové omáčky či tamari
sůl a čerstvě mletý pepř dle chuti
Postup:
Vše dejte do větší nádoby a dobře rozmixujte tyčovým mixérem. Dochuťte.
Špenátová frittata s mozzarellou
Ingredience:
8 vajec
200 ml mléka
lžíce olivového oleje
1 cibule
300 g listového špenátu (může být mražený)
200 g mozzarelly
sůl, pepř
Postup:
Troubu předehřejte na 190 °C. Ve velké míse rozmíchejte vejce, přidejte mléko, sůl a pepř. Ve velké žáruvzdorné pánvi rozehřejte olej. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a opékejte dozlatova. Poté přidejte nadrobno nakrájený česnek a špenát a opékejte několik minut. Do pánve nalijte vaječnou směs, přidejte na kousky natrhanou mozzarellu a pečte asi 3 minuty. Směs nemíchejte. Pánev dejte do trouby a pečte asi 15 minut, dokud není frittata hotová.