1.Méně je více

Pokud jste zastánci toho, že pro hubnutí je třeba jíst méně, buete teď nejspíš zklamáni. Pokud totiž omezíte příliš mnoho vaši denní dávku kalorií, tělo přejde do režimu hladovění. Čím míň sníte,tím víc se váš metabolismus přizpůsobí fungovat s méně kaloriemi a začne tak stagnovat.

Překvapivě s tímto režimem jde ruku v ruce stres! Kupodivu některý výzkum ukázal, že právě omezení a počítání kalorií zvyšuje hladinu kortizolu, tedy stresový hormon, který je spojený s přírůstkem hmotnosti!

Vyzkoušejte: Pokud potřebujete nutně počítat kalorie,  snažte se je omezovat maximálně týden. Tohle vám odhalí hodně o kvalitě, množství a pestrosti vaší stravy, se kterou můžete nadále pracovat za cílem dokonalého zdravého životního stylu.

calorie-sbagliate_1434372257.png

2.Pozřené vs. vydané kalorie

Ano , kdyby to bylo tak jednouché, tak budou nejspíš všichni chroničtí dietáři uspěšní, nicméně s tímto prohlášením přichází také zcela podivuhodná fakta.

Je potvrzeno, že počítání kaloríí často vede ke špatným stravovacím volbám. Většinou volíme nezdravá a vysoce zpracovaná jídla, která jsou přinejhorším škodlivá nejen pro metabolismus, ale i pro zdraví obecně. A to vše proto, že se zaměřujeme na celkový počet kalorií, než na samotný obsah těcto kalorií.

kcal_kjoule

3.Všechny kalorie jsou stejné

Jak se vaše tělo využívá přijaté kalorie a kam je  v zápětí ukládá, zavísí především  na kvalitě kalorií z potravin. To, co jíte, je  mnohem důležitější než to, kolik toho pro vaše zdraví obecně sníte.

Nahlížejte na kalorie jako benzín pro auto. Je-li benzín kvalitní, auto pojede bez jakýchkoliv problémů. To samé platí pro lidi, čím lepší potravu přijmeme, tím lépe se budeme cítit. Záleží na tom, co a jaké kalorie jíte, byla by tedy škoda vzdát se 250 kcal sladkého ovoce pro 250 kcal bílé francouzské bagety. Ovoce a ořechy obsahují spoustu vlákniny, bílkovin a tuků, zatímco bílá bageta je shluk rafinovaného cukru, mouky a pár dalších ingrediencí.

Vyzkoušejte: Kalorie pocházející  z tuků a bílkovin dokáží zasytit a uspokojit na delší dobu mnohem lépe než sacharidy! Díky tomu, že trávíte pomaleji, vašemu mozku bude vyslán signál, že na dalších pár hodin nebudete o hladovce ani vědět.

 

Zdroj: CookingLight