Rostlinná mléka jsou skvělá. Nejen, že odlehčí našemu trávení, ale také dodají tělu spoustu cenných vitamínů, minerálů a bílkovin. Ještě lepší zprávou je, že se za zlomek ceny dají udělat doma a to během pár minut. Navíc v kvalitnější verzi bez éček, stabilizátorů a cukru. Jediné, co kromě ingrediencí budete potřebovat je výkonný mixér, plátýnko a uzavíratelná sklenice.
Jdete do toho s námi?
Mandlové mléko
1 hrnek neloupaných mandlí
4 hrnky vody
Mandle předem namočte na cca 4 hodiny do vody. Poté propláchněte a smíchejte se čtyřmi hrnky vody. Dohladka rozmixujte. Hustotu mléka regulujte množstvím vody. Poté mléko sceďte přes plátno a přelijte do uzavíratelné sklenice.
Kokosové mléko
2 hrnky strouhaného kokosu
4 hrnky vody
Smíchejte ingredience a míchejte několik minut tak, aby se začala tvořit smetanová konzistence. Poté přes velký cedník mléko přeceďte. Tento proces zopakujte ještě jednou, tentokrát ale s tenkým plátýnkem. Pro lahodnější chuť přidejte vanilkové aroma, nebo lžící kakaa.
Ovesné mléko
Toto mléko je nabité vitaminem B a E. Dá se dělat jak přímo z ovsa, tak i ovesných vloček. Nechybí v něm minerály jako magnesium, selen, měď a mangan a dokonce i nemalé množství železa.
100 g ovesných vloček
1 l vody
Ovesné vločky namočíme na půl hodiny do vody – zpočátku dáme vody méně, abychom to mohli rozmixovat. Po půl hodině přidáme špetku soli, trochu skořice a muškátového oříšku, dosladíme a pořádně promixujeme tyčovým mixérem. Doředíme vodou, případně ještě dosladíme a zcedíme přes plátýnko.