Recept, který vám představíme, je kombinací osvědčené tresky a nových ingrediencí ve středozemním stylu. Kromě kapar, sušených rajčat, šalotky a brambor grenaille, které si zamilujete pro jejich snadnou přípravu (můžete je vařit ve slupce) a svěží chuť, si treska ještě výborně rozumí s bílým vínem. To je ostatně také součástí omáčky, kterou v kombinaci s kuřecím vývarem tresku nakonec přelijete. Recept je rodinným stříbrem manželů Cusumanových, kteří zruinovaný zámek Mcely opravili, a nyní zde kromě chuťových zážitků odehrávajících se v restauraci Piano Nobile nabízí také pětihvězdičkové ubytování se spa a vlastní řadu přírodní kosmetiky.
Na 4 porce budete potřebovat:
- 4 filety tresky černé
- 200 g brambůrek grenaille
- 4 šalotky
- 2 stroužky česneku
- 100 g kapar se stopkou
- 50 g sušených rajčat
- 1 dcl bílého vína
- 1 dcl kuřecího vývaru
- olivový olej
- nasekanou petrželku
- 1/2 citronu
Postup:
Tresku pečeme na oleji kůží dolů cca 4 minuty, poté obrátíme a restujeme další 3-4 minuty. Hlídejte, aby maso nebylo přepečené. Opečenou tresku opatrně vyjmeme z pánve a odložíme na talíř. Do pánve rovnou vložíme uvařené rozčtvrcené brambůrky, nejemno nasekanou šalotku a česnek, přidáme odstopkované kapary, sušená rajčata a čerstvě posekanou petrželku. Tuto směs servírujeme na střed talíře, na ní položíme filet tresky a přelijeme omáčkou, kterou připravíme na pánvi po brambůrkách přidáním kuřecího vývaru a vína, zredukujeme na půl, zastříkneme citronem a dochutíme solí a pepřem. Můžeme přidat ještě olej na zjemnění.