Levandulová
- pět snítek levandule + na ozdobu
- šťáva z jednoho citrónu
- 250 g cukru
- limetka na ozdobu
Do malého kastrůlku nalejte 250 ml vody, přidejte cukr a snítky levandule. Vařte asi 10 minut. Až sirup vystydne, vyndejte levanduli, smíchejte s jedním litrem vody a šťávou z citrónu. Ozdobte limetou a zbylou levandulí.
Okurková
- 1 salátová okurka + pár koleček na ozdobu
- 1 litr sodovky
- citrón
- 100 g třtinového cukru
Oloupanou okurku nakrájejte na větší kusy a rozmixujte. Směs smíchejte se šťávou z citrónu a cukrem. Zalijte vychlazenou sodovkou a přidejte kolečka okurky na ozdobu.
Zázvorová
- 160 g čerstvého zázvoru
- 750 ml sodovky
- citrón
- 200 g třtinového cukru (podle chuti)
Zázvor nastrouhejte a zalijte asi 250 ml horké vody a přidejte cukr. Nechte alespoň 15 minut louhovat. Pak vodu sceďte a nechte vychladnout. Přilijte sodovku a šťávu z citrónu. Když bude třeba, limonádu ještě doslaďte.
Citronáda
- 3 velké citróny + 1 na ozdobu
- 750 ml sodovky
- 100 g cukru
Citróny vymačkejte, šťávu smíchejte se sodovkou a s cukrem a míchejte dokud se cukr nerozpustí.
Borůvková
- 1 hrnek čerstvých nebo mražených borůvek
- 250 ml brusinkového džusu
- 1 litr perlivé vody
Borůvky a džus smíchejte a zalijte vodou. Podávejte s čerstvou mátou.
Foto: Pinterest