Pizza

Instagram je zaplaven milióny fotek zdravého jídla. Mezi ním nejsou jen saláty, ale i samotná pizza. Ano, i pizza se dá jíst zdravě.

Recept:

Těsto:

1 malý květák

¼ hrnku strouhaného parmezánu

¼ hrnku strouhané mozzarelly

lžičku růžové soli

hrst čerstvé bazalky

1/2 lžičky sušeného oregana

stroužek česneku, 1/2 lžičky

Rajčatový základ na pizzu:

3 velká masitá rajčata

1 malá cibule

2 stroužky česneku

3 lžíce olivového oleje

50 ml bílého/červeného vína

2 bobkové listy

lžička oregana

sůl

Nadrobno nakrájený květák povařte do měkka, poté dohladka rozmixujte i s ostatními ingrediencemi. Na rajčatový základ pokrájejte najemno 1 malou cibuli a 2 stroužky česneku. Nechte zpěnit na 3 lžících olivového oleje, přidejte 3 velká masitá rajčata, 50 ml bílého či červeného vína, 2 bobkové listy, 1 lžičku oregana a osolte. Vařte do zhoustnutí. Z těsta rozprostřete placku na pečící papír. Rajčatový základ rovnoměrně rozetřete. Pizzu dochuťte černými olivami, rukolou, mozzarelou a cherry rajčátky. Pečte v troubě dozlatova asi 10 minut na 200 stupňů.

Zmrzlina

Není léto bez pořádné zmrzliny. Pokud ji milujete natolik, že byste ji mohli snídat, obědvat i večeřet, vyrobte si svou vlastní. Tahle krémová zmrzlina, jinak také “nana-cream” je extrémně lahodná, sladká a navíc tak zdravá! Na její recept budete potřebovat pouze jediné – banány a vysokorychlostní mixér.

Recept:

Zralé banány (poznáte podle množství teček na slupkách) nakrájejte na kolečka a nechte na pár hodin zamrazit v mrazáku. Poté dohladka rozmixujte mixérem. Voilá! Zmrzlina je hotová.

Burger a hranolky

I takový burger s hranolkami se dá pořídit ve zdravější variantě! Stačí upéct domácí bulky z celozrnné mouky, nebo je pro glutenfree verzi vyměnit za portobello. A takové batátové hranolky chutnají ještě lépe, než ty klasické.

Recept:

Burger:

2 ks portobella

1/2 tofu, nebo plátek krůtího bio masa

hrst baby špenátu

1/2 mozzarely

olivový olej

stroužek česneku

1/2 cibule

bbq omáčka

provensálské koření

sůl

pepř

Portobello namarinujte v olivovém oleji s česnekem a provensálským kořením. Poté za každé strany 7 min orestujte. Na spodní část začněte vrstvit špenát, tofu/steak, zkaramelizovanou cibulku, plátek mozzarelly a bbq omáčku.

Na hranolky nakrájejte batáty na plátky, jemně osolte, okořeňte a pokapejte olivovým olejem. Na pečícím papíru pečte přibližně 20 min při 220 stupních.