Sníh a led ochucený medem nebo ovocnou šťávu znali už ve starém Řecku a Egyptě. O tom, jak vznikla první skutečná zmrzlina, existuje víc verzí. Někdo uvádí, že ji začali vyrábět Mongolové, někdo zase říká, že to byli Číňané, od kterých recept přebrali Arabové a Peršané a od nich Italové. Ať už zmrzlinu vymyslel kdokoli, teď je tato ledová pochoutka neodmyslitelnou součástí slunečných dnů a my pro vás máme několik tipů na podniky v Praze, kde mají zmrzlinu tak dobrou, že si na ni rádi zajdete i v zimě.
Zmrzlinář
Kousek od Riegrových sadů se ve Slezské ulici nachází podnik, který sice vznikl teprve před rokem, ale díky své zmrzlině se už teď řadí mezi nejlepší pražské zmrzlinárny. Zakladatel Zmrzlináře Darek Hrivňák na oficiálních stránkách uvádí: “Historie našeho projektu výroby zmrzliny začala několik málo let po mém narození, t. j. už v šedesátých letech minulého století. Od té doby jsem se prožíral zmrzlinou ve velkých dávkách.” I vy si můžete být jistí, že s jídlem této zmrzliny nebudete chtít přestat. Navíc zde mají i výborné sorbety a to vše bez přidané chemie. A i když se zrovna nenacházíte na Vinohradech, sem se rozhodně vyplatí zajet.
Tip redakce: Ve Zmrzlináři se nemusíte bát experimentů a určitě vyzkoušejte skořicovou příchuť. Ale pozor, je vysoce návyková!