Tradiční velikonoční beránek
Na 1 formu budete potřebovat:
- 4 vejce
- 250 g krupicového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 200 ml slunečnicového oleje
- 300 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- kůra z půlky citronu
Postup:
Nejdříve předehřejte troubu na 180 stupňů. Poté oddělte žloutky od bílků. Do misky nasypte krupicový cukru, který smíchejte s vanilkovým a utřete společně se čtyřmi žloutky. Ke žloutkům přidejte olej a míchejte do doby, než se vše spojí. Pak následuje mouka společně s práškem do pečiva a ke vzniklé hmotě přidejte 100 ml vlažné vody. Na závěr vyšlehejte z bílků sníh a přidejte do těsta a nejlépe ručním šlehačem vytvořte našlehané těsto. Vše nalijte do dobře vymazané a moukou či strouhankou vysypané formy a pečte cca 45 minut. Po upečení nechte formu trochu vystydnout, pak beránka vyklopte a po úplném zchladnutí pocukrujte a dozdobte mašlí.
Velikonoční perníčky
Ingredience na cca 4 plechy perníčků:
- 500 g hladké mouky
- 50 g kakaa
- 100 g moučkového cukru
- 1 prášek do perníku
- 1 lžička jedlé sody
- kůra z jednoho citronu
- 250 g medu
- 100 g másla nebo hery
- 2 vejce
- 1 bílek a trochu kakaa na potření
Postup:
Troubu předehřejte na 180 stupňů. Smíchejte mouku s kakaem, cukrem, práškem do perníku, jedlou sodou a citronovou kůrou. Poté vmíchejte med, máslo a vejce. Vypracujte hladké těsto a na noc vložte do ledničky odpočinout. Druhý den z něho vyválejte těsto a vykrajujte různé tvary, které jsou vaše oblíbené. Vykrojené tvary pokládejte na plech, na který nezapomeňte dát pečící papír. Rozšlehaným bílkem s troškou kakaa perníčky potřete. Pečte dozlatova cca 15 minut. Po vychladnutí je můžete zdobit podle vlastní fantazie.
Stylové cupcakes pro ty nejmenší
Ingredience těsto:
- 150 g másla
- 140 g krupicového cukru
- 180 g hladké mouky
- 2 vejce
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukr
Ingredience krém:
- 1 smetana ke šlehání
- 1 ztužovač šlehačky
- potravinářské barvivo
- čokoládová malá vajíčka na ozdobu
Postup:
Troubu předehřejte na 180 stupňů. Vyšlehejte změklé máslo společně s krupicovým a vanilkovým cukrem do pěny. Poté postupně přidávejte vejce a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těstem plňte papírové košíčky a to asi do 2/3. Pečte v předehřáté troubě cca 20 minut. Zatím si připravte krém vyšleháním šlehačky se ztužovačem do tuhé pěny a přidejte potravinářské barvivo odstínu, který mají vaše ratolesti nejraději. Po vychladnutí košíčků začněte nejdříve zdobit šlehačkou a poté vajíčky nebo i čerstvými květy, aby všichni nad vašimi výtvory jen zatleskali.
Foto: Pinterest; kitchenlioness.blogspot.com