Salát s uzeným lososem a avokádem
Na cca 4 porce:
- 2 velké hrsti rukoly
- 2 velké hrsti baby špenátu
- 1 zralé avokádo
- 200 g uzeného lososa
- 2 polévkové lžíce dýňových semínek
- 1 polévková lžíce malých kaparů
- pár stonku zeleného chřestu (nemusí být)
Na dresink:
- šťáva z 1 citronu
- 2 lžičky dijonské hořčice
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- mořská sůl, čerstvě mletý černý pepř
Postup:
V míse smíchejte rukolu a baby špenát a naservírujte na talíře. Posypte dýňovými semínky, zelený chřest odkrojte od silné spodní části a přidejte na talíř. Uzeného lososa buď nakrájejte nebo natrhejte na požadované kousky, avokádo oloupejte a nakrájejte na kousky a oboje dejte na vrch salátu. Suroviny na dresink smíchejte v misce a pokapejte jím salát. Nakonec posypte trochou kaparů, lehce osolte, opepřete a ihned podávejte.
Salát s quinoou, mrkví a pistáciemi
Na cca 4 porce:
- 200 g quinoy
- 2 velké mrkve
- 2 polévkové lžíce medu
- 2 lžičky mletého římského kmínu
- 35 g pistácií
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 1 lžička sladké papriky
- šťáva a kůra z 1 citronu
- hrst čerstvých mátových listů
- hrst koriandrových listů
- 100 g fety
Postup:
Quinou si nejdřív namočte ve studené vodě na 10 minut, zbavíte ji případné hořkosti. Poté ji přesypte do hrnce a zalijte vodou v poměru 2:1. Přiveďte k varu, ztlumte na nejnižší výkon a přiklopenou quinou uvařte doměkka za necelých 15 minut. Poté přesuňte na vychlazený talíř, rozprostřete ve slabé vrstvě a nechte vystydnout. Mezitím dejte plech s pečicím papírem oloupané a na tenká kolečka nakrájené mrkve a smíchejte s 1,5 lžící medu a ½ lžičkou mletého římského kmínu. Pečte zhruba 15 minut v troubě předehřáté na 200 °C, dokud mrkve nezačnou karamelizovat. Poté přisypte nahrubo nasekané pistácie a pečte dalších 5 minut. V pánvi si rozehřejte 2 lžíce olivového oleje, přisypte sladkou papriku a zbylý kmín, minutu míchejte a sejměte z plotýnky. Vmíchejte citronovou šťávu a zbylý med. Ve velké míse smíchejte vychladlou quinou, mrkev a pistácie s listy máty a koriandru. Pokapejte paprikovým dresinkem a promíchejte. Podávejte s kousky fety a citronové kůry navrchu.
Salát s červenou řepou, vlašskými ořechy a kozím sýrem
Na cca 4 porce:
- 2 menší předvařené červené řepy
- 2 velké hrsti rukoly
- 1 salátové srdíčko (salát little gem)
- 2 polévkové lžíce medu
- 55 g vlašských ořechů
- ½ lžičky mořské soli
- 80 g krémového kozího sýra
- 60 ml extra panenského olivového oleje
- 1 polévková lžíce červeného vinného octa
Postup:
Řepu si omyjte a nakrájejte na nepravidelné menší kousky. V pánvi si nasucho orestujte celé vlašské ořechy, stáhněte z plotýnky a přidejte med a sůl, promíchejte tak, aby byly ořechy celé obalené. Nechte vychladnout na talíři v jedné vrstvě, aby se neslepily k sobě. Do talíře naservírujte rukolu s natrhaným salátovým srdíčkem, přisypte kousky červené řepy, pomocí lžičky přidejte kozí sýr a posypte připravenými ořechy. Smíchejte olivový olej s červeným vinným octem a salát pokapejte.