Bezlepkových potravin mnoho, restaurací málo
Důvodem, proč v roce 2013 vznikla 100% bezlepková restaurace Alriso, byl fakt, že stále více zákazníků vyhledávalo výrobky bez lepku. „Milujeme Itálii a jídla, která světu dala, ale máloco může ochutnat také člověk, který se vyhýbá lepku. Chtěli jsme všem zákazníkům dopřát požitek z této jedinečné gastronomie, aniž bychom volili vhodné ingredience na úkor chuti. Nakonec se to povedlo, značná část klientely jsou i bezlepkáři,“ vysvětluje vznik konceptu jeho spoluzakladatelka Ewelina Dobrowolska.
Legenda bezlepkové kuchyně Gabriele Ferron
Kuchyni Alriso má pod palcem šéfkuchař Jiří Sus, který se učil u Gabriela Ferrona, italského šéfkuchaře a majitele světově známé restaurace Antica e Rinomata Riseria FERRON, který se specializuje na bezlepkovou kuchyni a rizota. Ferron se zabývá i výrobou mouky, která se mele v jeho mlýně a z Itálie je společně s rýží carnaroli a těstovinami dovážena do pražské restaurace Alriso. V Praze vznikají pod vedením Jiřího Suse gnocchi nebo domácí bezlepkový chléb.
Od těstovin, přes risotto až po tiramisu
A jaké novinky si můžete v restauraci objednat? Z předkrmů např. carpaccio z chobotnice nebo parmskou šunku s melounem či tygří krevety s mangovým salátem. Vyjma tradičních hlavních chodů, v čele s 10 druhy rizota, včetně klasiky s šafránem, ale také s mušlemi, krevetami či italskou klobásou, je v podzimní nabídce také risotto trio nebo cacio e pepe. Nově si můžete dát gnocchi s šalvějovým máslem a ricottou nebo penne se salsiccou, likem a mascarpone. Dáváte přednost masu? Zkuste jemné telecí s kořenovou zeleninou, nebo novinky na menu – kuřecí supreme s ananasem, vepřový steak pečený v pancettě nebo grilovaný stařený rib eye steak. Jako sladkou tečku na závěr si vyberte vyhlášené tiramisu nebo ananasové ravioli s mascarpone. Menu se obměňuje podle sezóny, na podzim si vychutnáte více dýně a lanýžů, v zimě vás zahřejí hutnější pokrmy, jaro patří tradičně chřestu a v létě na vás čeká odlehčená kuchyně se saláty a ovocem. Na své si přijdou i vegetariány a restaurace nabízí také obědová menu již od 125 Kč.
Italská oáza Betlémského náměstí
Kde restauraci Alriso najdete? Na Betlémském náměstí 11 v centru Prahy. Rozhodně ji nepřehlédnete. V létě stojí před restaurací zahrádka jako přenesená z Itálie. Interiér samotné restaurace je rozdělen na dvě části, horní a spodní, jež evokuje italský sklípek vykládaný kamením a dekorovaný lahvemi vína. Na uvítanou dostanete rýžový chléb s olivovým olejem, jak je na Apeninském poloostrově dobrým zvykem. V Alriso se budete cítit jako v pravé Itálii, aniž byste opustili srdce České republiky.