1) Guacamole
Potřebujete:
1 zralé avokádo
špetka soli
špetka chilli
pepř
rajče (podle chuti)
Jeden z nejjednodušších a nejrychlejších receptů na skvělý oběd, který je také zdravý. Avokádo vyloupněte ze slupky, vyndejte pecku a přidejte všechno koření. Vidličkou vše rozmačkejte a pokud budete chtít, přidejte i nadrobno nakrájené rajče. My bysme mohli guacamole jíst každý den. Skvělé je s tortilla chipsy, ale také třeba na toastu či chlebu.
2) Pečené avokádo s vejcem
1 zralé avokádo
pepř
sůl
2 vejce
Avokádo rozkrojte a podle toho, jak velká bude pecka buď zvětšete důlek, nebo ho nechte tak, jak je. Musí se do něho vejít celé vajíčko. Vejce rozklepněte a vlijte do důlků, opepřete a osolte. Rozehřejte troubu na 180°. Avokádo dejte na plech, do horní třetiny trouby a pečte tak dlouho, jak si vejce přejete. 3 minuty na měkko, 5 až 6 minut na tvrdo. Podávejte třeba s čerstvým chlebem nebo houskami.
3) Avokádová čokoládová pomazánka
2 zralá avokáda
20 g lískových ořechů (nejsou nutné)
agáve/med
4 lžíce kakaového prášku
Zdravou variantu čokoládové pomazánky si vyrobíte snadno. Stačí vyloupat avokáda, dát je do mixéru a k nim přidat kakaový prášek, lískové oříšky, med nebo sirup agáve (cukr se tak snadno nepropojí se zbytkem směsi) a vše dobře promixovat. Měla by vzniknout jednolitá hmota podobná slavné lískooříškové pomazánce. Skladujte v chladničce ve skleněné nádobě (my milujeme klasické weckovky). Nevydrží bohužel moc dlouho a je dobré, jí co nejrychleji sníst. To ale určitě nebude problém, uvidíte.
Foto: Pinterest
Úvodní: eirinkristiansen.com