Mandlovo-kokosová tyčinka (gluten-free, vegan)
Ingredience
2 lžíce lněných semínek, 6 vypeckovaných datlí (Mejool), 1 hrnek ovesných vloček, 1 hrnek mandlové mouky, 3 lžíce kakaa, 1/3 lžičky jedlé sody, 1/3 lžičky soli, 1/3 hrnku čokoládových čoček, 1/3 hrnku kokosových vloček, 1/3 hořké čokolády, nasekané mandle, 1/4 hrnku javorového sirupu, 1 lžička vanilkového extraktu, 1/2 lžičky mandlového extraktu
Postup
Nejprve si předehřejte troubu na 175°C. Lněná semínka zalijte vodou v poměru 1:3 a nechte odležet. Podobně pak nechte v horké vodě odležet i vypeckované datle. Ve velké míse smíchejte ovesné vločky, mandlovou mouku, kakao, jedlou sodu, sůl, čokoládové čočky, a mandle. Datle usušte a společně s javorovým sirupem, vanilkovým a mandlovým extraktem a lněnými semínky rozmixujeme v mixéru. Vzniklou směs rozprostřete na pečicí papír o rozměru přibližně 20×20 cm. Těsto pořádně stlačte a pečte po dobu 12 minut. Nakrájejte až po úplném vychlazení.
Dýňová tyčinka (paleo)
Ingredience
2/3 hrnku medu, 3 lžíce kokosového oleje, 1 lžička vanilkového extraktu, špetka soli, 1/2 hrnku dýňového pyré, 1/2 lžičky zázvoru, 1/2 lžičky hřebíčku, 1 lžička skořice, 2 hrnky dýňových semínek, 1/2 hrnku lněných semínek, 1 hrnek mochyně peruánské, volitelné: hořká čokoláda
Postup
Předehřejte troubu na 150°C. Mezitím na malé pánvi smíchejte med, kokosový olej a vanilku. Přidejte rozmixovanou dýni, zázvor, hřebíček a skořici. Vařte na malém plameni. Ve velké míse smíchejte dýňová semínka, kokosové vločky, lněná semínka a nasekanou mochyni peruánskou. Přidejte ohřátou medovou směs a smíchejte dohromady. Vložte na pečicí papír o rozměru cca 20×20 cm a pořádně přimáčkněte. Pečte 25 minut. Porcujte až po vychlazení. Dle chuti můžete tyčinky namáčet v hořké čokoládě.
Čokoládovo-arašídová tyčinka
Ingredience
12 vypeckovaných datlí, 1/4 hrnku arašídového másla, 1/4 hrnku oříšků, 2 lžíce kakaa, 1,5 hrnku chia semínek
Postup
Všechny ingredience dejte do mixéru a najemno rozmixujte. Vložte na pečicí papír o rozměru cca 20×20 cm a vše pečlivě stlačte. Nechte vychladit v lednici po dobu nejméně 45 minut a následně nakrájejte. Skladujte v lednici.
Dvouvrstvá tyčinka z červené řepy
Ingredience
Dolní vrstva: 1 velká červená řepa (oloupaná, uvařená), 3 banány, 175 g ovesných vloček, 3 lžíce javorového sirupu nebo medu, 100 g oříšků (podle chuti)
Horní vrstva: 70 g černého rybízu, 45 g ovesných vloček, 50 g nasekaných ořechů podle chuti, 50 g semínek (slunečnicová, dýňová), 1 lžíce javorového sirupu nebo medu, 50 ml mandlového mléka
Postup
Předehřejte si troubu na 180°C. Rozmixujte všechny ingredience na spodní vrstvu a rozprostřete na pečicí papír, opět ve velikosti 20x20cm. Pečte 8 minut. Následně vyndejte z trouby a nechte odležet. Ingredience na horní vrstvu smíchejte v míse a dejte na již hotovou spodní vrstvu. Následně pečte dalších 12-15 minut. Dobrou chuť!