Hvězdou v pražském podniku na levém břehu Vltavy bude treska polární již podeváté. Chuťovou mimořádnost a nutriční vyváženost masa tresky Skrei definuje jejich aktivní život, kdy kvůli rozšíření populace urazí ledovými vodami za polárním kruhem stovky kilometrů. Příležitost potěšit pražskou kulinářskou scénu využil i letos šéfkuchař Kampa Parku Marek Raditsch a na talíře tříchodového menu ji vetknul s odkazem na Skandinávii, v níž má sezónní menu z polární tresky dlouhou tradici.
Coby atraktivní předehra funguje startovní amuse bouche v podobě tresčích jater, jejichž jemnou chuť pomáhá zdůraznit jarní cibulka, citronový gel a především pepř timut z Nepálu, specifický svým lehce citrusovým nádechem. Hřejivé pokračování představuje polévkový krém z tresky na thajský způsob s kokosovým mlékem, svěží citronovou trávou a zeleninou.
Menu kraluje hlavní chod, v němž exceluje tresčí maso v pečené úpravě na sametové a pikantní ódě na omáčku XO beurre blanc, vycházející ze sušených mořských plodů, česneku a chilli. Duu sekunduje záplava zeleně, kterou zosobňují jemné pórkové ravioly, fava fazole a kapusta. Gastronomický koncert uzavírá symfonie sladkých chutí po dánsku Ris à la Mande neboli mandlové rýže poprášené mandlovou granolou, jíž dodává svěží rozměr lesní ovoce a intenzivní chuť sorbetu z ostružiníku morušky.
Tříchodová oslava polární tresky v ceně 1450 korun bude v Kampa Parku k dispozici do 29. února.
Text: Adéla Rusňáková, Foto: Restaurant Kampa Park