Salát s quinoou a batáty

Ingredience:

1 hrnek quinoy
1 větší batát
2 velké hrsti baby špenátu
1 hrnek pečené cizrny
5 keříkových rajčat
hrst slunečnicových semínek

Postup:

Batát oloupejte, nakrájejte na malé kostičky a vařte v osolené vodě doměkka. Quinou uvařte podle návodu na obalu. Ještě za tepla do ní vmíchejte listy baby špenátu a nechte ho zavadnout. Mezitím upečte cizrnu- pokapejte ji olejem a dejte na 200 stupňů na deset minut do trouby. Po upečení ji posypte červenou paprikou a solí. Slunečnicová semínka rychle opražte a nechte vychladnout. Rajčata nakrájejte na malé kousky. Vše smíchejte a pokud budete chtít, přidejte ještě listy čerstvého polníčku.

Brokolicový salát s mandlemi

Ingredience:

1 střední brokolice
1 plechovka červených fazolí
1 červená cibulka
1 hrnek zakysané smetany nebo veganského bílého jogurtu
hrst opražených mandlí

Postup:

Brokolici nakrájejte na malé růžičky a nať na tenké plátky (chutná jako kedlubna a je škoda ji vyhazovat). Jemně poduste v mírně osolené vodě asi 5 až 8 minut. Fazole propláchněte a nechte okapat. Cibulku nakrájejte najemno. Vše smíchejte a pokud budete chtít, přidejte jogurt nebo smetanu. Vše posypte opraženými mandlemi, sušenými brusinkami nebo zrníčky z granátového jablka. 

Salát s čočkou a pečenou mrkví

Ingredience:

4 karotky
hrnek zelené čočky
2 hrnky kadeřávku
1 zralé avokádo
rozinky
hrst sezamových semínek
šťáva z poloviny citronu
olivový olej

Postup:

Karotku oloupejte, nakrájejte na kolečka a dejte na pečící papír na 150 stupňů asi na deset minut (dokud nebude měkká) do trouby. Čočku uvařte a nechte vychladnout. Kadeřávek omyjte, sezamová semínka jemně opražte a nakrájejte avokádo. Vše smíchejte a posypte rozinkami, zalijte olivovým olejem a citronovou šťávou. Dobrou chuť!

Foto: Pinterest, deliciouslyella.com, self.com