Hrášková polévka s mátou
Ingredience:
- 1 lžíce másla
- 1 velká šalotka
- 2 hrnečky zeleninového nebo kuřecího vývaru
- 1 hrst mátových lístků
- 500 g zeleného hrášku (mražený nebo z plechovky)
Postup:
Na rozpálené pánvi orestujte nakrájenou šalotku a přidejte vývar a lístky máty. Následně přidejte hrášek a vařte, dokud nezměkne (cca 4 minuty). Poté, co polévka trochu vychladne, lístky máty vyndejte a rozmixujte vše v mixéru. Následně dochuťte solí a pepřem podle potřeby. Podávejte teplou i studenou!
Gazpacho z červené řepy
Ingredience:
- 4 červené řepy
- 1 červená cibule
- 2 stroužky česneku
- 3 malé okurky
- 1 hrst čerstvého kopru
- 2 lžíce třešňového octu
- špetka soli
- špetka pepře
Postup:
V hrnci vařte červenou řepu, dokud celá nezměkne (cca 45 až 60 min). Poté ji nechte vychladnout a vodu dejte stranou. Studenou řepu oloupejte, 3/4 z ní nakrájejte a rozmixujte s dvěma hrnky studené vody. Přidejte nakrájenou cibuli, česnek, 2 okurky, sůl , pepř, ocet, 2/3 množství kopru a rozmixujte. Podávejte s nakrájenou řepou, okurkou, kousky avokáda a zbytkem nakrájeného kopru. Případně dochuťte olivovým olejem nebo jogurtem.
Avokádová polévka
Ingredience:
- 1/2 okurky
- 1 avokádo
- 1 šalotka
- 2 lžíce bílého jogurtu
- 2 lžíce čerstvé máty
- 4 lžičky šťávy z limetky
- špetka soli
- špetka pepře
- špetka kmínu
- 1 ředkvička
Postup:
Do mixéru dejte okurku, avokádo, šalotku, jogurt, limetkovou šťávu, pepř, kmín, 1 hrnek studené vody a vše rozmixujte. Nechte odležet jednu hodinu. Servírujte s nakrájenou ředkvičkou a lístky čerstvé máty.
Rajčatová polévka s pomerančem
Ingredience:
- 1 kg rajčat
- 2-3 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 pórek
- 2 mrkve
- 2 celerové stonky
- špetka kmínu
- 1 l zeleninového vývaru
- šťáva z 2 pomerančů
Postup:
Předehřejte troubu na 180°C. Na pečicí papír dejte rajčata nakrájená napůl, pokapejte olivovým olejem, ochuťte solí, pepřem a přidejte nasekaný česnek. Pečte cca 40 minut. Mezitím si na pánvi osmahněte mrkev, celerové stonky, pórek, kmín a po pár minutách zalijte zeleninovým vývarem. Vařte po dobu 20 minut. Následně do polévky přidejte opečená rajčata a šťávu z pomerančů. Nechte chvíli a odležet a rozmixujte. Dobrou chuť.