Salát s fetou, čočkou a quinoou

Ingredience:

200 g quinoy, 1 lžíce olivového oleje, 1 šalotka, 2 lžičky estragonu, 400 g zelené čočky (uvařené), 1/4 okurky, 100  g sýru feta, 6 stonků jarní cibulky, šťáva a kúra z jednoho pomeranče, 1 lžíce červeného nebo bílého octu

Postup:

Podle instrukcí uvařte quinou. Na malé pánvi orestujte šalotku s estragonem. Uvařenou, ale studenou quinou smíchejte s šalotkou a estragonem, přidejte studenou uvařenou čočku, sýr feta, jarní cibulku, kúru a šťávu z pomeranče a ocet. Vše dobře promíchejte a můžete podávat. Tip od nás: Pro milovníky masa – zkuste tento salát s krůtím steakem.

Krémové quinoa rizoto

Ingredience:

1,5 hrnku quinoy, 6 hrnků vody, špetka soli, 2 větvičky tymiánu, 1 bobkový list, 1 lžíce másla, 1,5 hrnku najemno nakrájené sladké cibule, 2 lžíce bílého vinného octa, 3 lžíce zakysané smetany, 3 lžíce lískových oříšků (nahrubo nadrcených)

Postup:

Quinou uvařte do měkka (cca 5-7 min) s bobkovým listem a snítky tymiánu. Na pánvi rozpusťte máslo a 10 minut restujte cibuli. Potom přidejte quinou a vařte další 2 minuty. Přidejte půlku hrnku vody, ve které se quinoa vařila, a pomalu míchejte, dokud se voda nevstřebá. Proces opakujte třikrát. Následně přidejte ocet. Quinoa rizoto podávejte se zakysanou smetanou a lískovými oříšky.

Slané quinoa palačinky

Ingredience:

1,5 hrnku vody, 3/4 hrnku quinoy, 2 stroužky česneku, špetka soli, pepř, bílky ze 2 vajíček, 2 hrstky parmazánu, lžička sušené bazalky, 4 lžíce olivového oleje, 3 velké hrstky špenátových listů

Postup:

V hrnci s vodou uvařte quinou (10 min) s nastrouhaným česnekem a solí. Mezitím si předehřejte troubu na 180°C. V míse smíchejte bílky, parmazán, bazalku, pepř a promíchejte s quinoou. Z těsta vytvořte placičky, které dozlatova osmahněte na pánvi. Následně je vložte na pečicí papír a nechte v troubě 5 minut, dokud se nepropečou. Servírujte na listech špenátu. Tip od nás: Zkuste quinoa palačinky s česnekovým dipem!

Quinoa pudink

Ingredience:

2 hrnky polotučného mléka, 2 lžíce cukru, 1 lžíce vanilky, 1 lžíce skořice, špetka soli, špetka muškátového oříšku, 1 hrnek quinoy, javorový sirup

Postup:

V malém hrnci ohřejte mléko, cukr, vanilku, skořici, sůl a muškátový oříšek. Až směs začne přicházet k varu, přidejte quinou. Vařte na mírném plameni, dokud quinoa nezměkne a něž se vypaří mléko (20 -25 min). Podávejte teplé a podle chuti s javorovým sirupem.