Tahini
Bez sezamové pasty neboli tahini se neobejde žádný milovník hummusu. A také žádný Izraelec, protože právě tam se začala jako první používat. Postupně se rozšířila na celý Blízký východ, do Asie, Indie a teď také do Evropy. Má ale mnohem širší využití, než se může zdát – z tahini, olivového oleje, soli a citronu vytvoříte například jednoduchou salátovou zálivku. Přimíchat můžete pastu prakticky do všeho, například do těstovinové omáčky, hráškového pyré nebo ovesné kaše. Jídla poté budou zahuštěnější a krémovější.
Jablečný ocet
Pokud rádi vytváříte všemožné variace salátů, jablečný ocet je výborně doplňuje a dodá jim výraznější chuť. Navíc obsahuje vitaminy, minerály i antioxidanty a napomáhá trávení. Funguje podobně jako citron nebo obyčejný ocet, ten jablečný má ale velmi specifickou vůni, kterou jedni milují a druzí nesnáší. Začněte s ním proto raději opatrně.
Lahůdkové droždí
Původně typicky veganská ingredience se stává oblíbenou i u těch, kteří konzumují mléčné výrobky i maso. Lahůdkové droždí nemá s tím „obyčejným“ nic společného, je totiž deaktivované a nedá se použít na kynutí. Zato ale dokáže zvýraznit chuť jídla, podobně jako tahini jej můžete přidat do těstovinových omáček, zeleninových pyré nebo rizot. A pokud ho rozmixujete na jemno společně s kešu ořechy a solí, vznikne náhražka parmazánu.
Kokosový cukr
Tento cukr se získává z květů kokosových palem a obzvlášť si ho oblíbili v Asii. Je zdravější než bílý rafinovaný cukr, obsahuje vitamíny skupiny B, hořčík, draslík, zinek a železo. Ale hlavně lépe chutná, i když kokos v něm pravděpodobně neucítíte. Má spíše lehce karamelovou chuť. Náš tip: Posypte si jím ještě horkou ovesnou kaši a nechte cukr roztéct.
Tofu
Tofu každý zná, ale mnoho lidí ho považuje za ingredienci bez jakékoliv chuti. A ono to tak opravdu je, nijak výraznou chuť ani vůni nemá, což ale nemusí být špatně. Může totiž chutnat přesně tak, jak chcete. V obchodě koupíte kromě přírodního tofu i uzené a marinované, druhou možností je vytvořit si marinádu doma. K té základní vám bude stačit sojová omáčka, citron, olivový olej a med, na internetu ale najdete nespočet dalších variací. V marinádě ho nechte několik hodin a potom už s ním naložte podle libosti – dá se smažit, restovat i péct. Dobře chutná v rizotech, těstovinách, směsi pečené zeleniny nebo třeba na chlebu s lučinou.