Klasická limonáda z citronové šťávy
Na cca 7 skleniček:
- šťáva z 10 citronů
- 2 citrony na podávání
- 1 hrnek cukru
- 1 hrnek vody
- 1 l sodovky
Postup:
V rendlíku si rozpusťte cukr s vodou, přiveďte k varu, ztlumte na střední výkon a nechte probublávat, dokud se nevytvoří sirupovitá konzistence. Odstavte a nechte zcela vychladnout. Pak už jen do velké lahve nalijte citronovou šťávu, přilijte vychladlý sirup a zalijte 1 litrem studené sodovky. Dejte vychladit a podávejte s ledem a plátky citronu.
Salát Coleslaw
Na cca 12 porcí:
- ½ hlavy červeného zelí
- ½ hlavy bílého zelí
- 1 velká mrkev
- 4 ředkvičky
- 1 malá červená cibule
- 8 lžic majonézy
- 2 lžíce zakysané smetany
- 2 lžíce bílého vinného octa
- 1 lžička plnotučné hořčice
- mořská sůl
- čerstvě mletý černý pepř
Postup:
Zelí, mrkev a ředkvičky nasekejte na jemné proužky, práci vám ulehčí struhadlo zvané mandolína. V míse smíchejte majonézu, smetanu, ocet, hořčici, dochuťte solí a pepřem a promíchejte se směsí zeleniny. Dejte aspoň na 1 hodinu vychladit, zkřehlý a křupavý coleslaw budete mít, pokud ho uděláte večer předem. Vegan tip: Místo majonézy klidně použijte sojanézu a vynechte smetanu.
Cuketové špízy s kozím sýrem
Na cca 7 porcí:
- 1 středně velká cuketa
- 1 červená paprika
- 150 g čerstvého kozího sýra
- čerstvě mletý černý pepř
- mořská sůl
- olivový olej
- party párátka/špejle
- potravinová fólie
Postup:
Cuketu si omyjte, odkrojte stopku a spodek a nakrájejte na tenké dlouhé plátky, ideálně na mandolíně. Papriku omyjeme a opatrně celou opečeme na otevřeném ohni, dokud její slupka úplně nezčerná, pak ji zchladíme pod vodou, oloupeme a vyjmeme semínka a stopku. Nebo je upečte v troubě předehřáté na 250 °C zhruba 15 minut, než budou mít černé skvrny, ihned je přesuňte do velké mísy, kterou neprodyšně zabalte do potravinářské fólie. Za 10 minut půjdou papriky snadno zbavit slupky. Papriky nakrájejte na kousky tak, aby nebyly o moc větší než pruh cukety. Na pruh cukety dejte kus papriky, pokapejte olivovým olejem, osolte a opepřete a posypte kozím sýrem. Zarolujte a napichujte na párátka.
Mini wrapy
Na zhruba 10 porcí:
- 3 tortilly
- 9 plátků polotvrdého sýra
- 30 malých plátků choriza
- 6 plátků vepřové nebo kuřecí šunky
- římský salát
Pomazánka:
- 200 g krémového sýra typu lučina
- ¼ hrnku najemno strouhaného parmazánu
- ½ hrnku najemno nasekané červené papriky
- mořská sůl, čerstvě mletý černý pepř
- party párátka/špejle
Postup:
V míse smíchejte suroviny na pomazánku, dochuťte solí a pepřem. 1/3 namažte na tortillu, na střed vedle sebe dejte plátky sýra, na ně chorizo, pokračujte šunkou a na závěr přikryjte omytými a osušenými kusy římského salátu. Zarolujte a nechte aspoň hodinu vychladit. Zapíchejte párátka tam, kde zarolování končí vedle sebe tak, abyste mohli nakrájet mini rolky.
Fresh dezert
A sladká tečka na závěr? Nakupte své oblíbené ovoce, které napíchejte za sebe na dlouhou špejli nebo párátko, ideálně podle barvy. Podávat můžete jen tak nebo s řeckým jogurtem, medem a čerstvou mátou.
Must-have piknik deka
A s čím vyrazit na piknik? Sbalte si s sebou praktickou a stylovou vlněnou deku české výroby. Díky koženým popruhům ji snadno připnete na kabelku, batoh i kolo. Různé barevné variace od Kateřiny Soukupové seženete zde.