Meruňky obsahují velké množství betakarotenu – minerálu, který prodlužuje opálení, ale jako antioxidant také působí preventivně proti nádorovým onemocněním. Proto neváhejte je konzumovat často. Navíc je nyní ta pravá doba. Stánky s meruňkami najdete na každém rohu i křižovatce. Meruňky obsahují i vitamíny skupiny B, které jsou dobré na posílení nervů, vitamín C zvyšující fyzickou výkonnost, draslík regulující srdeční tep a tlak a niacin podílející se na mnoha metabolických reakcích v těle.

Nejlepší cesta, jak konzumovat toto ovoce je samozřejmě ta nejpřirozenější, omyjte je a pochutnejte si na nich. Pokud však máte chuť i na nějakou tu dobrotu, pak vám přinášíme recept na meruňkový džem a hrnkový koláč.

Meruňkový džem

Meruňky nakrájíme na kousky, poté společně s cuk­rem dáme do hrnce, promícháme, při­kryjeme a necháme asi 4 hodiny táh­nout. Směs za stálého míchání zvolna uvedeme do varu a 4 minuty prudce vaříme. Ještě horký džem plníme do sklenic, opatříme víčky twist a na 5 minut je obrátíme dnem vzhůru. Věřte, že tento džem bude mnohem chutnější než řada těch z obchodních řetězců.

f9cc48566aa3461cba8ea21dc91d3d74

Meruňkový koláč

Na tento velmi jednoduchý recept potřebujete 1 bílý jogurt, 2 kelímky (od daného jogurtu) polohrubé mouky, 1/2 kelímku moučkového cukru, 1 prášek do pečiva a 1 vejce. Veškeré ingredience společně v míse promíchejte a finální těsto nalijte do formy a navrch poskládejte očištěné vypeckované půlky meruněk. Poté ovoce posypte drobenkou (moučkový cukr, polohrubá mouka a olej).

bc150b829154c431277a534a7313f2fb

Neváhejte a další horký víkend si zdravě oslaďte.

Foto: Pinterest.com