Je spousta tradičních receptů jako vařené koleno s křenem, čočka, klasické chlebíčky apod. Zkuste to letos pojmout jinak, více kreativně. Zkuste si připravit tzv. jednohubky na lžičku nebo různé malé chlebíčky, které svou barevností a pestrostí vaše hosty ošálí. Máme tu pro vás pár tipů, které vás snad budou inspirovat.

Česneková pomazánka s tymiánem a borůvkami

K přípravě této pro nás netradiční česnekové pomazánky budete potřebovat 200 g tvrdého sýra (nejlépe uzený Eidam), 150 ml majonézy (tatarky, kysané smetany nebo bílého jogurtu), 3-6 stroužků česneku, tymián, kremžská hořčice, borůvky. Sýr na jemno nastrouhejte. Poté přidejte majonézu. Česnek prolisujte a vmíchejte. Přidejte tymián a asi lžičku hořčice. Pomazánku natřete na bílé i celozrnné pečivo na jednohubky nebo chlebíčky nebo vložte do vydlabaných cherry rajčátek.

Ilustrační foto

Kuřecí jednohubky

K nim budete potřebovat 300 g vykostěných kuřecích prsou bez kůže, 1 vejce, 3 PL másla, 80 g mletých ořechů, strouhanku, pepř a sůl. Maso omyjte a naklepejte asi na 1 cm silné plátky. Osolte a opepřete. Nařežte na proužky asi 7 × 1 cm. V mělké misce rozpusťte máslo a přidejte vejce, které rozkvedlejte vidličkou. Přimíchejte ořechy se strouhankou. Kuřecí proužky obalte ve vaječné a poté v ořechové směsi. Maso upečte v troubě asi 15 minut při teplotě 190 C, dokud kuře nezměkne. Podávejte s bílým pečivem a slavnostně nazdobte.

Ilustrační foto

Slané jednohubky z listového těsta

Na tuto klasiku, kterou zvládne úplně každý, budete potřebovat listové těsto, sýr, nakrájenou klobásu na kolečka, vejce na potření těsta, kmín a strouhaný sýr. Listové těsto rozválejte a nakrájejte na čtverečky. Na čtverečky pokládejte kolečka klobásy a kousek taveného sýra. Poté uzavřete jako šáteček a naskládejte na plech. Rozšlehaným vajíčkem šátečky potřete a posypte kmínem a sýrem.

Různé drobné chlebíčky

A pokud raději sázíte na barevnost a hravost. Vytvořte si různé malé chlebíčky z vícezrnné bagety, natřete ji máslem, lučinou nebo nějakou pomazánku. Nazdobte vajíčkem, lososem, bylinkami, ředkvičkami, borůvkami nebo čímkoli, co vám přebývá v lednici. Uvidíte, úspěch se dostaví.

Ilustrační foto

Ilustrační foto

K oslavě Silvestru je především potřeba skvělá nálada a na půlnoc vychlazené šampaňské.

Ilustrační foto

Foto: Profimedia.cz; Pinterest.com