Pohanka je ale především velice zdravá. Pochází z chladných oblastí střední Asie, proto je vyhledávaná pro své zahřívací účinky. U nás se objevila již ve 12.století a v 16.století byla v Čechách jednou z nejoblíbenějších potravin.
Je to doslova vitamínová bomba. Obsahuje 18různých minerálních látek a vitamínů, především vitamín B. Nejdůležitější je v ní ale obsah rutinu, látky s příznivým vlivem na organismus. Posiluje imunitu, je také lékem na cévy, redukuje obsah cholesterolu v krvi a je doporučována i při detoxikaci.
Pokud se rozhodnete pro recept s pohankou, nezapomeňte si koupit loupanou určenou k vaření, často si ji lidé pletou s neloupanou, která je určena k setí. Její příprava je jednoduchá a velmi kreativní, z pohanky se totiž dají dělat jídla sladká, slaná, umletou ji používat jako mouku pro přípravu palačinek nebo koláčů.
Základní je vařit pohankové kroupy v poměru 1díl krup na 1,5 dílu vody cca 15minut. Poté už ji můžete dochutit podle daného receptu.
Slané francouzské palačinky z pohankové mouky, které známe jako “galettes”-bezlepkový recept/na 12ks/
300g pohankové mouky
800ml tekutiny-můžete použít obilné mléko například rýžové nebo ovesné
1velké vejce
Špetka soli
1lžička olivového oleje do těsta
Smíchejte všechny ingredience, nechte odpočinout minimálně hodinu v chladu. Poté smažte ne minimun tuku na dostatečně široké pánvi. Celozrnné palačinky otáčejte až ve chvíli, kdy je horní strana palačinky zatažená.
Francouzské galettes poté můžete naplnit čímkoliv, nejčastěji se v Bretagni používá špenát a vejce nebo tradičně šunka a sýr. Ingredience dejte dovnitř ještě na horké pánvi a hrany palačinky poskládejte do čtverce.
Zdroj: Pinterest.com