Guacamole
- 1 velké zralé avokádo
- šťáva z 1 limety
- 5 cherry rajčat
- 1 malá červená cibule
- menší svazek čerstvého koriandru
- mořská sůl
- čerstvě mletý černý pepř
Avokádo rozkrojte a zbavte pecky, rozmačkejte vidličkou, a přilijte šťávu z limety, aby guacamole nezhnědlo. Červenou cibuli a koriandr nakrájejte najemno, cherry rajčata na menší kousky. Vše smíchejte, osolte a opepřete. Podávejte s kukuřičnými nachos.
Krémový cizrnový hummus se zeleninou
- 400 g cizrny
- 1 polévková lžíce sezamové pasty tahini
- čerstvá šťáva z citronu
- 2 stroužky česneku
- mořská sůl
- nálev z konzervy
- extra panenský olivový olej
- tyčový mixér
Do mísy vyloupněte česnek, zalijte zhruba 4 polévkovými lžícemi olivového oleje a mixujte, dokud se vše nespojí. Přidejte scezenou cizrnu (pokud je ve slaném nálevu, propláchněte ji) a přilijte i část nálevu z konzervy, krátce rozmixujte. Přidejte lžíci sezamové pasty tahini, 2 lžíce čerstvé šťávy z citronu, špetku soli a pokračujte v mixování do hladké krémovité konzistence. Pokud je hummus příliš hustý, přilijte trochu nálevu nebo studené vody. Nakonec můžete dochutit citronovou šťávou, solí a olivovým olejem. Podávejte s nakrájenou zeleninou.
Veganské brownies s ořechy
- 140 g nesolených nepražených slunečnicových semínek
- 36 g holandského kakaa
- 1 čajová lžička kypřicího prášku
- 2 g mořské soli
- 160 g javorového sirupu
- 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
- ¼ hrnku vody + 2 polévkové lžíce
- 40 g hladké mouky
Slunečnicová semínka rozmixujte najemno, přidejte kakao, kypřicí prášek, sůl a znovu mixujte. Přilijte javorový sirup, vanilkový extrakt a vodu a mixujte po dobu 3 minut. Přisypte hladkou mouku a mixujte dohladka. Vlijte do pekáčku vyloženého pečicím papírem a pečte cca 35 minut v troubě předehřáté na 170 °C, brownies by neměly být vysušené. Dobrou chuť!