Guacamole

  • 1 velké zralé avokádo
  • šťáva z 1 limety
  • 5 cherry rajčat
  • 1 malá červená cibule
  • menší svazek čerstvého koriandru
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý černý pepř

Avokádo rozkrojte a zbavte pecky, rozmačkejte vidličkou, a přilijte šťávu z limety, aby guacamole nezhnědlo. Červenou cibuli a koriandr nakrájejte najemno, cherry rajčata na menší kousky. Vše smíchejte, osolte a opepřete. Podávejte s kukuřičnými nachos.

Krémový cizrnový hummus se zeleninou

  • 400 g cizrny
  • 1 polévková lžíce sezamové pasty tahini
  • čerstvá šťáva z citronu
  • 2 stroužky česneku
  • mořská sůl
  • nálev z konzervy
  • extra panenský olivový olej
  • tyčový mixér

Do mísy vyloupněte česnek, zalijte zhruba 4 polévkovými lžícemi olivového oleje a mixujte, dokud se vše nespojí. Přidejte scezenou cizrnu (pokud je ve slaném nálevu, propláchněte ji) a přilijte i část nálevu z konzervy, krátce rozmixujte. Přidejte lžíci sezamové pasty tahini, 2 lžíce čerstvé šťávy z citronu, špetku soli a pokračujte v mixování do hladké krémovité konzistence. Pokud je hummus příliš hustý, přilijte trochu nálevu nebo studené vody. Nakonec můžete dochutit citronovou šťávou, solí a olivovým olejem. Podávejte s nakrájenou zeleninou.

Veganské brownies s ořechy

  • 140 g nesolených nepražených slunečnicových semínek
  • 36 g holandského kakaa
  • 1 čajová lžička kypřicího prášku
  • 2 g mořské soli
  • 160 g javorového sirupu
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • ¼ hrnku vody + 2 polévkové lžíce
  • 40 g hladké mouky

Slunečnicová semínka rozmixujte najemno, přidejte kakao, kypřicí prášek, sůl a znovu mixujte. Přilijte javorový sirup, vanilkový extrakt a vodu a mixujte po dobu 3 minut. Přisypte hladkou mouku a mixujte dohladka. Vlijte do pekáčku vyloženého pečicím papírem a pečte cca 35 minut v troubě předehřáté na 170 °C, brownies by neměly být vysušené. Dobrou chuť!