Perník je sladké těsto hnědé barvy, jehož původní receptura se skládala z medu, mouky a pepře. A právě pepř dal perníku jeho název. V zahraničí je perník nazýván gingerbread. Místo pepře Angličané či Američané používají zázvor, a proto ginger. Tradičně se perník vyráběl v hanzovních městech jako symbol úspěchu a kontaktu se světem. Vzhledem k ceně koření byl perník v minulosti velkým luxusem. Perník je na počátku vláčné těsto, ze kterého lze vykrajovat či tvořit různé tvary. Po upečení tvary ztuhnou a lze z nich tvořit nejen klasická srdíčka či vánoční stromečky, ale především umělecká díla.

Louvre, Paříž, Francie

Louvre, Paříž, Francie

Šikovné ruce architekta Henryho Hargreaves a jeho přítelkyně Caitlin dokážou vytvořit s kusů perníku, čokolády a cukru hotové divy. Nechávají se inspirovat ikonickými světovými stavbami, jakými jsou muzeum Louvre v Paříži, Guggenheim muzeum v New Yorku nebo muzeum The Tate v Londýně. Hra s voňavým těstem, čokoládou, pytlíkem bonbónu je jistě kariérou snů. Minimálně před Vánocemi určitě.

Henry Hargreaves při práci

Henry Hargreaves při práci

Nechte se inspirovat a z vaší klasické perníkové chaloupky zkuste vytvořit vánoční pražský Orloj či katedrálu sv. Víta.

Foto: Profimedia.cz