Celoživotní vzdělávání je dnes nezbytné

Zanevřeli jste na školu v den, kdy jste úspěšně absolvovali? Chcete-li svůj život změnit k lepšímu, musíte se znovu vrátit k učení. Nemusíte se vzdělávat pouze ve svém oboru, informace k nejrůznějším dovednostem dnes naleznete zdarma na internetu.

Naučte se cizí jazyk, rozvíjejte své počítačové dovednosti, pracujte na svém vystupování.

Pokud vám záleží na klasickém vzdělání, nikdy není pozdě na to začít, vyučit se řemeslu, nebo získat vysokoškolský titul.

Stabilizujte svůj rozpočet

Máte problém vyjít s výplatou a nedostatek financí vám na konci každého měsíce pomáhá vykrýt rychlá půjčka? Pak byste měli podniknout kroky, které vám s tímto problémem pomohou.

V první řadě se musíte zaměřit na to, zda dokážete navýšit své příjmy, nebo omezit výdaje.

S příjmovou stránkou může pomoci žádost o zvýšení mzdy, případně změna zaměstnání. Anebo nalezení přivýdělku, ať už formou brigády, nebo rozjezdu drobného podnikání.

Na výdajové stránce je pak většina domácností schopna nalézt úsporu alespoň 10 % z celkové měsíční částky. Můžete omezit restaurace a kavárny a jídlo si připravovat výhradně doma. Suroviny nakupujte ve slevových akcích a pohonné hmoty tankujte u čerpacích stanic s výhodnými cenami, případně přesedlejte na spolujízdu nebo veřejnou dopravu.

Přebytek financí chytře investujte a své úspory tak zhodnocujte alespoň o jednotky procent za rok.

Nakládejte s časem efektivně

Ponocujete večer u filmů a seriálů a ráno vyspáváte do oběda? Naučte se s časem zacházet efektivně. Volný čas věnujte především tomu, abyste zdokonalovali své znalostní i praktické dovednosti. Kromě studia věnujte čas i práci.

Volný čas byste měli trávit spíše s rodinou a přáteli než u obrazovky televize nebo počítače.

Máte deprese? Řešte příčinu, ne důsledek

Trápí vás deprese, které zajídáte čokoládou, fast foodem, nebo zapíjíte alkoholem? Návykové látky neřeší příčinu těchto problémů. Přinášejí pouze krátkodobé potěšení.

Psychické potíže se časem mohou projevit i na vašem fyzickém stavu. Špatné dýchání, pálení žáhy, srdeční potíže. Ani léčba těchto problémů neřeší příčinu.

Trvalým řešením je tak pouze nalezení příčiny stresu a deprese a její eliminace. Bude to vyžadovat velké úsilí, odměna v podobě nalezení klidu a duševního zdraví za to ale stojí.