Julia se narodila 15. srpna 1912 v Pasadeně v Kalifornii. Byla nejstarší ze tří dětí, měla bratra Johna a sestru Dorothy. Od mládí se věnovala sportu, kde mohla uplatnit svou neobvyklou výšku 188 centimtrů.
Po dokončení univerzity odešla pracovat do New Yorku. Živila se jako kreativní textařka v reklamním oddělení firmy s nábytkem W. & J. Sloane. Po návratu do Kalifornie psala pro tamní tisk a spolupracovala s charitativní organizací Junior League.
Vařit začala, až když se seznámila se svým budoucím manželem Paulem.
Během války se Julia zapojila do činnosti americké vojenské zpravodajské služby (OSS), jejímž úkolem byl sběr a analýza informací o zemích, které byly ve válce proti USA. Pracovala ve Washingtonu, na Srí Lance a v Číně. Tam se seznámila s Paulem Childem, který pracoval také pro OSS.
Vzali se 1. září 1946. Paul nastoupil po válce do diplomatických služeb. V roce 1948 se manželé přestěhovali do Paříže, kde Paul pracoval pro vládní informační agenturu. A tady se Julia konečně seznámila s francouzskou kuchyní, která se jí stala osudnou. Julia bohužel nemohla mít děti, a tak věnovala veškerý svůj čas, lásku a péči o Paula a o domácnost a začala navštěvovat proslulou školu vaření Le Cordon Bleu.
“Jsi máslem k mému chlebu, jsi světlo mých dní.”
Paul Child
Společně se Simone Beckovou a Louisette Bertholleovou založily klub vaření Le Cercle des Gourmettes. V roce 1951 začaly učit americké ženy vařit. Napsaly také dvoudílnou kuchařku Mastering the Art of French Cooking.
Kvůli Paulově práci museli společně cestovat po Evropě, ale do Francie se často vraceli do domu v Cannes. Nakonec se usadili v Cambridge v Massachusetts.
V roce 1961 vyšla v nakladatelství Alfred A. Knopf její první kniha s kulinářskou tematikou Mastering the Art of French Cooking, která se velmi dobře prodávala a vzbudila v Americe velký zájem o francouzskou kulturu a gastronomii. Díky tomu začala Julia psát články do The Boston Globe, měla vlastní pořad o vaření v televizi a vydávala kuchařky.
V roce 1970 vyšel 2. díl Mastering the Art of French Cooking, po němž následovala televizní show, ve které Julia vařila podle uveřejněných receptů.
Její manžel Paul zemřel v roce 1994. V roce 2000 održela Julia nejvyšší francouzské státní vyznamenání Ordre national de la Légion d’honneur a byla jmenována členkou American Academy of Arts and Sciences.
Zařízení její kuchyně z televizní show, doplněné později o její kultovní měděné kuchyňské nádobí je umístěno v National Museum of American History ve Washingtonu. Její poslední knihou je autobiografie My life in France, která vyšla až po její smrti v roce 2006.
Julia Childová zemřela na selhání ledvin 13. srpna 2004 v Montecito v Kaliforni, 2 dny před svými 92. narozeninami. Na její počest byl pojmenován kultivar růže Julia Child, známý pro své žluté květy.
Jestli vás Juliin život zaujl, určitě se podívejte na krásný film Julie a Julia podle dvou pravdivých příběhů. Hraje v něm skvělá Meryl Streep.
Foto: Pinterest