Základem je dobré těsto. Můžete koupit třeba listové, doma připravené je ale samozřejmě lepší. Navíc je velice snadné, potřebovat totiž budete jen mouku a máslo. Mouky by mělo být zhruba 280 gramů a másla 165 gramů. Hotové těsto pak nechte pár hodin v lednici.
Z těsta pak uválejte obdélník (pokud ho budete péct na plechu) nebo ho vymačkejte do máslem vymazané a moukou vysypané koláčové formy.
Těsto na několika místech propíchněte vidličkou, přikryjte pečícím papírem a zatižte fazolemi. Pečte 20 minut na 180 °C, sejměte papír i fazole a pokračujte ještě pět až deset minut, aby těsto zhnědlo. Hotovu náplň naneste na těsto a pečte zhruba 20-25 minut, podle toho co náplň obsahuje.
A které kombinace vyzkoušejte?
S chřestem
Budete potřebovat:
750 g chřestu
1 lžíce másla
2 vajíčka
250 ml smetany
50 g strouhaného parmazánu
sůl, pepř
Postup:
Vejce prošlehejte s mlékem. Posypte korpus polovinou sýra, poklaďte chřestem, zalijte vejci s mlékem a posypte zbylým sýrem.
Cibulovo sýrový
Budete potřebovat:
500 g malých cibulí, na tenká půlkolečka
2 velká vejce
250 ml smetany ke šlehání
150 g čedaru, nahrubo nastrouhaného
sůl a pepř
Postup:
V míse prošlehejte vejce, přidejte smetanu, cibuli, polovinu sýra, osolte, opepřete. Náplň naneste na těsto a posypte zbytkem sýra.
Rajčatový s cuketou a mozzarelou
Budete potřebovat:
150 g cukety
1 cibule
1 stroužek česneku
350 g rajčat
100 g mozzarelly
čerstvá bazalka
olivový olej
100 ml
2 vejce
sůl, pepř
Postup:
Na plátky nakrájenou cuketu orestujte z obou stran. Vyndejte z pánve. Orestujte najemno nakrájenou cibuli s nadrceným česnekem. Rajčata nakrájejte nadrobno a přidejte na pánev, promíchejte, snižte teplotu a pod pokličkou duste asi 15 minut. Nandejte na korpus. Na směs poklaďte plátky cukety, rajčata a mozzarellu. V míse prošlehejte smetanu a vejce, osolte, opepřete.