24. nebo 25. prosince? To je jedním z dilemat, která mě doteď nenechávají klidnou. V podstatě se přes den 24. prosince normálně pracuje a poté se schází rodina na večeři, která probíhá tradičně bez masitých pokrmů. Na 25. ráno se v rodinném kruhu otevírají dárečky a probíhá chystání se na hlavní vánoční oběd.
Typické menu se od českého a notoricky známého liší. A to dokonce i mezi jednotlivými regiony v Itálii! Na jihu a pobřeží jsou typické rybí chody, kdežto na sever a vnitrozemí preferují maso Já jsem z té střední části Itálie u pobřeží, což se dá říct bere ” to nejlepší z obou světů”. Menu tedy předpovídá tortellini ve vývaru, nebo sváteční typické lasagne, nebo těstoviny pasatelli s rybami jako první chod. Následuje pečené maso, nebo ryba baccala’ a k tomu nechybí spousta druhů smažených dobrot jako jsou olive all’ascolana, cremini a smažená zelenina v těstíčku jako vydatná příloha.
Žádné pohádky, koukáme na “cinepanettone”. V Itálii jsou typické komediální filmy s vánoční tématikou a s nejlepším obsazením italských komiků, na které nedají dopustit ani ti nejmladší. Na filmy se rodina typicky podívá 24. po večeři a ladí se tak na atmosféru zítřejšího dne.
Rozbalování dárečků je vždy zkouškou výdrže. Jako malá jsem měla mnohdy v dostávání a rozbalování dárečků pod stromem zmatek. Někdy jsem dostala dárečky večer a bylo mi řečeno, že je nosí novorozený Ježíšek, jindy v Itálii jsem zase rozbalovala na druhý den ráno dárečky od Babbo Natale, tedy “táty Vánoc”. Upřímně, doteď si myslím, že italská teorie je reálnější a doma se držím tradice ranního rozbalování. Váže se na to spousta očekávání a napětí, které je následný den jako program na celé dopoledne. Navíc si dárečky užijete, pořádně okoukáte a náležitě vyzkoušíte, což v mém případě ve večerních hodinách plných únavy za celý den, opravdu nehrozí.
Tombola! Po velkém odpoledním hodování s rodinou je na řadě zábava v podobě stolních her jako je tombola, nebo il mercante in fiera, což je karetní hra. U nás vítězí tombola, u které dokážeme vydržet celé hodiny. Hlavně také proto, že ta vánoční vždy obnáší nějakou symbolickou peněžní výhru!
Po vyčerpávající hře nastává otázka: A co takhle nějaké to sladké? I když pečení vánočního cukroví do italských tradicí nespadá, neznamená to, že na sváteční tabuli chybí. Právě naopak. Italské sladké je mnohdy tak sladké, že se vám jen při pohlédnutí na něj zvedne glykemický index. Od severu po jih se podávají nejrůznější laskominy a dobrůtky, ale málokterá domácnost si odpustí tradiční vánoční “buchtu” panettone (nebo pandoro), ke které se podává dezertní víno Maraschino. Oblíbené jsou také sušenky cantuccini, nebo turecký med torrone.
Doufám, že jsem vám alespoň trošku přiblížila italské Vánoce a přeji vám jak se patří po Italsku “Buon Natale!”.
Zdroj: Pinterest