Dušené hovězí na červeném víně a rozmarýnu podle Kitchenette
(www.kitchenette.cz)
Blog Kitchenette je jedním z mých nejoblíbenějších a kdykoli na něj zavítám, mám chuť nejen jíst, ale také vařit. Tak co třeba dušené hovězí na červeném víně a rozmarýnu.
Ingredience
500 g zadního hovězího, pokrájené na 2 cm kostičky
2 polévkové lžíce olivového oleje nebo ghee
20 oloupaných malých šalotek
5 středních cibulí
500 g ostrouhané a na větší kolečka pokrájené mrkve
1 bobkový list
6 větviček čerstvého rozmarýnu
500 ml lehkého červeného vína, skvěle se hodí například Burgundské
mořská sůl
čerstvě mletý pepř
Postup
Ve středním hrnci rozehřejte tuk a na něm orestujte cibulku pokrájenou na kostičky. Když je cibulka měkká, přidejte maso a restujte zprudka tak, aby se zatáhlo ze všech stran, bude pak pěkně šťavnaté. Na závěr dejte do hrnce celé oloupané šalotky, všechnu mrkev, bobkový list a 4 větvičky rozmarýnu. Vše promíchejte, lehce podlijte horkou vodou nebo vývarem a skleničkou vína. Stáhněte výkon, přiklopte hrnec a nechte pomalu táhnout. Jednou za čas promíchejte ode dna a podle potřeby podlévejte vínem. Nakonec směs osolte a opepřete podle chuti. Že je jídlo hotovo poznáte podle toho, že je maso krásně křehké a šťáva plná chuti.
Po vzoru Markéty Pavleje podávejte s quinoou, kuskusem nebo bulgurem a navrch ozdobte rozmarýnem.
Vepřová játka podle Kuře v podvazkách (www.facebook.com/Kure-v-podvazkach-384633781678399)
Jsem velkou fanynkou Niny z blogu Kuře v podvazkách. Tedy, on to tak úplně blog není a ani sama jeho autorka jej tak nevnímá, ale skvělý, to opravdu je. Naposledy mě tady zaujal tak trochu experimentální recept na vepřová játra s tím, co dům dal.
Ingredience
500 g vepřových jater
1 velká cibule nakrájená na proužky
2 stroužky česneku pokrájené na plátky
4 velká rajčata pokrájená na větší kostičky
3 dcl červeného vína
olivový olej
chilli
pecorino nebo parmazán
sůl
pepř
petrželka nebo jarní cibulka na ozdobu
Postup
V pánvičce rozpalte olivový olej a dozlatova osmažte cibuli, po chvíli přidejte plátky česneku a když se česnek rozvoní, přidejte játra pokrájená na větší kousky. Smažte společně asi 10 minut a pak ke směsi přidejte rajčata. Po dalších 5 minutách přilijte červené víno a na mírném plameni nechte redukovat na polovinu, dokud omáčka nezhoustne. V té chvíli osolte, opepřete a přidejte chilli.
Nina tuhle delikatesu servíruje s hoblinkami parmazánu nebo pecorina a s nadrobno pokrájenou cibulkou. K tomu pak opečenou bagetku.
Dýňová polévka s pečenými hrozny tak, jak to dělají Výpečky (www.vypecky.com)
Výpečky jsou dalším food blogem od kterého člověk nemůže odtrhnout oči. A tentokrát mě osobně zaujala dýňová polévka s pečenými hrozny.
Ingredience
1 malá dýně Hokkaido
1 kořenová petržel
3 šalotky
1 lžíce másla
1 lžíce ořechového oleje
1 lžička třtinového cukru
špetka muškátového květu
vývar či voda
3 lžíce čerstvé smetany
sůl
malé bobule červeného vína
hrst vlašských ořechů
lžička třtinového cukruPostup
Očištěnou dýni a petržel nakrájejte na menší kousky. Šalotku nakrájejte nadrobno a orestujte na ořechovém oleji, přidejte lžičku cukru a na této směsi orestujte dýni a petržel. Jakmile zkaramelizují, přilijte vývar nebo vodu, osolte, přidejte muškátový květ a nechte asi 15 minut povařit. Jakmile zelenina změkne, přelijte do mixéru a rozmixujte dohladka. Je-li polévka příliš hustá, dolijte ji ještě vývarem. Nakonec zjemněte smetanou.
To ale není všechny, polévka z výpečků má něco navíc a tím je pečené hroznové víno a vlašské ořechy. A jak na to? Rozehřejte troubu na 160°C, plech vyložte pečícím papírem a na něj poklaďte víno a pečte 10 minut. Mezitím si na pánvi nechte zkaramelizovat cukr a přidejte vlašské ořechy a promíchejte aby byly obaleny karamelem. Ořechy nasekejte na kousky a spolu s pečeným vínem nasypejte na polévku.