Každý tuzemský region má své vlastní jedinečné recepty. Stačí se podívat třeba jen na sladkosti: v Podkrkonoší mají miletínské modlitbičky a hořické trubičky, na Chodsku ornamentální koláče z máslového těsta, na Valašsku frgále „hruščáky“.
Regionální kuchařka obsahuje 13 kapitol, z nichž každá představuje konkrétní region i specifika jeho kuchyně. Kniha vás seznámí s národopisem, historií, se spoustou zajímavostí, ale především s tradičními polévkami, masitými pokrmy, přílohami a dezerty. Vysvětluje také , proč se užívaly zrovna tyto suroviny nebo způsoby přípravy jídla, co se jedlo v minulosti ve všední den i ve svátek, s jakými rituály bylo jídlo spojené. Vše je doplněno fotografiemi jídel i krajiny dané oblasti.
Těšit se na recepty můžete z oblastí Brno, Haná, Horácko, Chodsko, Jižní Čechy, Krkonoše, Polabí, Praha, Slezsko, Slovácko, Sudety, Šumava, Valašsko.
Knížku REGIONÁLNÍ KUCHAŘKA – Všechny chutě Čech, Moravy a Slezska vydalo nakladatelství www.smartpress.cz a rozhodně stojí za přečtení.
Foto: Archiv