Třetina živin
Tuky jsou velmi diskutovanou živinou, o níž panuje spousta mýtů, nicméně pravda je taková, že těm správným tukům bychom se neměli vyhýbat. V rámci energetického příjmu mají tvořit 30 až 35 % v závislosti na vašem energetickém výdeji.
Jezte ty správné
Tuky se dělí na nasycené a nenasycené. Přednost byste měli rozhodně dávat těm nenasyceným, jejichž zdrojem je např. avokádo, ořechy, semínka, olivy, rostlinné oleje či ryby. Naopak k těm nasyceným si držte odstup. Jde např. o tučné maso, sádlo, plnotučné mléčné výrobky, ale i sušenky, apod.
Proč tuky potřebujeme?
Tuky nám dodávají energii, pomáhají udržovat tělesnou teplotu a slouží jako ochrana vnitřních orgánů. Mimo to jsou pro nás důležité z hlediska činnosti nervové soustavy, tvorby hormonů či vstřebávání vitamínů. Ve škole jste určitě slyšeli o vitamínech rozpustných v tucích – jde o vitaminy A, D, E a K.
Podpora zdraví
Zapojíte-li do jídelníčku správné množství a druhy tuků, podpoříte činnost srdce, cév, mozku i imunity. Zdravé tuky preventivně působí proti vzniku kardiovaskulárních nemocí, astmatu i obávanému zvýšenému cholesterolu. Bude-li však vaše strava obsahovat převážně tučná a sladká jídla, tedy špatné tuky, hrozí vám obezita, diabetes a další zdravotní problémy. Tak na to jděte správně. Pochutnáte si pak možná i více!