Co díky němu sníme?
Chřest je plný vlákniny, vitamínů, minerálů a stopových prvků. Hotový elixír zdraví. Jen se podívejte na ten krátký výčet – vápník, železo, hořčík, zinek, draslík či fosfor, z vitamínů můžeme zmínit vitamín C, A, E i skupinu B. Dietáře určitě potěší nízké množství kalorií. Chřest totiž obsahuje málo tuků i sacharidů.
Co vyléčíme?
Konzumace chřestu podporuje čištění krve, činnost ledvin a celkovou detoxikaci organismu. Má totiž močopudný účinek, takže pomáhá odbourávat škodlivé látky z těla. Zmínit můžeme i pozitivní vliv na srdce a imunitu a prý se také považuje za účinné afrodiziakum. Necháme na vašem posouzení.
Co uvaříme?
Ať už zelený nebo bílý, chřest se stal v posledních letech velkým hitem, takže receptů existuje spousta. Pokud jste i vy chřestomil, určitě si užijete inspiraci, jak ho připravit.
Snídaně: Chřestová omeleta
Nachystejte si 2 ks chřestu, omyjte je, odlomte spodní část, nakrájejte na kousky a osmahněte na pánvi. Omeletu připravte na rozpálené pánvi ze dvou vajec, směs osolte, opepřete a dle chuti přidejte také bylinky. Hotovou omeletu naplňte chřestem a nastrouhaným sýrem. Samozřejmě můžete plnit i dalšími surovinami dle chuti.
Oběd: Chřestové rizoto
Potřebujete 500 g chřestu, který si omyjte, oloupejte, nakrájejte a povařte asi 3 minuty. Na másle a olivovém oleji si osmahněte cibulku, přidejte asi 500 g rýže a chvíli míchejte. Následně podlijte 1,5 dl vína a opět míchejte, dokud se víno nevypaří. Pokračujte horkým kuřecím vývarem (1,5 l), který postupně po menších dávkách přilévejte do rýže. Neustále míchejte a odstavte ve chvíli, kdy bude rýže al dente. Přidejte kousek másla, přimíchejte chřest, posypte sýrem a dle chuti osolte a opepřete.
Večeře: Chřestový salát s kozím sýrem
Omyjte 800 g chřestu, pokrájejte na větší kusy a povařte v osolené vodě asi 7 minut. Na oleji si orestujte 200 g pokrájených žampionů, přidejte 250 g cherry rajčat, osolte, opepřete a ještě lehce osmahněte. Dochuťte také pár kapkami balzamikového octa. Přendejte do mísy s připraveným chřestem a přichystejte si zálivku – citronová šťáva, med a olej. Salát poté posypte ořechy, přidejte kozí sýr a lístky estragonu.