Med
Med asi většinu lidí napadne jako první. Oproti cukru, který nám sice dodává energii, ale už žádné další živiny, jsou přírodní sladidla většinou zdrojem i řady prospěšných látek. Například med je díky nim skvělý antioxidant, posiluje imunitní systém a má protizánětlivé účinky.
Javorový sirup
Javorový sirup patří v Severní Americe doslova ke kulturní tradici a určitě ho znáte ze spousty filmů. Nejčastěji se získává z mízy javoru cukrového, má výraznou ořechovo-medovou chuť a obsahuje spoustu minerálů (vápník, hořčík, mangan, zinek, draslík nebo železo), ale i vitamínů (A, B, D) a antioxidantů.
Melasa
Melasa vzniká jako vedlejší produkt při výrobě cukru z cukrové třtiny a jako sladidlo se doporučuje díky jejímu obsahu bílkovin, vitamínů skupiny B, kyseliny pantotenové a minerálních látek. Chuť je lehce karamelová až nahořklá.
Palmový a kokosový cukr
Palmový cukr se vyrábí ze šťávy kmenů stromů, kokosový pak z kokosových květů. Oba spojuje obsah vitamínů a minerálů, přičemž u palmového jsou hodnoty malinko vyšší. Oproti tomu se kokosový cukr pyšní zase nižším glykemickým indexem. Za zmínku stojí i rozpustná vláknina inulin, kterou najdete v obou případech a má probiotický efekt.
Datle
V neposlední řadě se ke slazení perfektně hodí i datle. Dají se použít v sušeném i čerstvém stavu. Rovněž si z nich po namočení můžete umixovat pastu a přidávat ji do různých receptů. Datle jsou bohaté na minerály, jako je vápník, měď, chlor, železo či draslík a na rozdíl od bílého cukru nezpůsobují překyselení organismu!