Jak chutná čokoláda věděli už staří Mayové, kteří někdy kolem 1000 př.n.l. objevili kakaové boby a začali si z nich vyrábět čokoládové nápoje. Právě kakaové boby jsou tou surovinou, která dělá čokoládu kvalitní pochutinou. Zdravá tabulka by měla obsahovat minimálně 75 % kakaa. Čím více, tím lépe! A proč je pro nás dobrá?
Bohatý zdroj živin
Kakao obsahuje vlákninu a řadu minerálů (hořčík, fosfor, draslík, ale například i měď, vápník, železo a fluor), jež jsou tělu prospěšné. Dopřejete-li si tedy kousek kvalitní hořké čokolády s jeho vysokým podílem, nemusíte mít výčitky. Dalším plusem je obsah širokého spektra antioxidantů chránících organismus před škodlivými volnými radikály a omezujících tak riziko vzniku rakoviny. Kromě toho také kakao snižuje krevní tlak, působí příznivě na srdce i cévy a snižuje riziko infarktu myokardu.
Přírodní antidepresivum
Možná i vám jen pomyšlení na čokoládu přináší potěšení a dobrou náladu. Díky svému složení však opravdu zmírňuje úzkost, vyrovnává psychiku a vyvolává příjemné pocity. Je i pořádnou dávkou energie pro mozek a celé tělo, pomáhá k lepšímu soustředění, zahání únavu a zvyšuje výkon svalů.
Afrodiziakum
S uvolněním a příjemnou náladou můžeme jít ještě dál, říká se totiž, že čokoláda je účinné afrodiziakum. V hlavní roli tentokrát stojí látka zvaná fenylalanin, která zvyšuje produkci hormonu štěstí a podporuje tak naše prožívání a emoce.
Kvalita, ne kvantita
Kvalitní hořká čokoláda s vysokým obsahem kakaa má blahodárný vliv na naše zdraví, nicméně i přes řadu prospěšných látek pořád obsahuje cukr, i když v daleko menším množství než levné „čokoládové“ náhražky. Proto klasicky platí všeho s mírou. Udělejte si z čokolády svůj občasný rituál a vychutnávejte si každý malý kousek!