Chřestové pesto
Připravte si jeden svazek chřestu, očistěte ho, odstraňte dřevnaté stonky a pokrájejte na menší kousky. Vložte je do mixéru spolu se slunečnicovými semínky, nastrouhaným parmazánem, stroužkem česneku a citronovou šťávou. V průběhu mixování přilévejte postupně olivový olej, dokud nedosáhnete požadované hladké konzistence. Na závěr osolte.
Pesto ze sušených rajčat
Milujete sušená rajčata? Pak je tohle pesto přesně pro vás. Potřebujete 100 g sušených rajčat, asi 30 g piniových oříšků, stroužek česneku a zhruba 2 lžíce strouhaného parmazánu. Rozmixujete a konzistenci opět ladíte přidáváním olivového oleje. Na konec sůl a pepř na dochucení.
Petrželové pesto
Tentokrát si přichystejte hrst petrželové natě, hrnek vlašských ořechů, stroužek česneku a půl hrnku strouhaného parmazánu. Postup se opakuje jako v předchozích případech. Suroviny kromě oleje mixujeme na jemno a následně promícháváme s olejem.
Pesto z jarních cibulek
Pesto kombinuje chuť dvou předem grilovaných jarních cibulek, hrsti mandlí, stroužku česneku a hrstky strouhaného parmazánu. Vše dochutíme limetkovou šťávou, olivovým olejem a solí. Postup je stále stejný, tak za chvíli budete snadno přeborníci v pestech.
Bazalkové pesto
Na závěr nestárnoucí klasika. Do mixéru naskládejte 2 hrnky listů bazalky, půl hrnku piniových oříšků, které můžete předem opražit na pánvi pro výraznější chuť, dále půl hrnku strouhaného parmazánu, stroužek česneku, lžičku citronové šťávy, sůl a pepř. V závěru opět přikapáváme olivový olej.