Chřest je velmi chutná a zdravá zelenina, jejíž příprava je velmi rychlá a zvládne ji i naprostý začátečník.

Sezona chřestu je v plném proudu. U nás má tato zelenina dlouholetou tradici, pěstuje se především na Mělnicku a celkem jsou známy jeho tři podoby – bílý, zelený a fialový. Jeho barvy se odlišují způsobem pěstování. Bílý chřest roste pod speciálními tmavými foliemi, zelená varianta roste na polích bez folie a fialový chřest vznikne pěstováním pod folií, která se po nějaké době sundá a on je potom vystaven slunci.

d206e6aab2b3134a9e3196b3fadae9b5

Rychlá před – příprava

Když si domů chřest přinesete, odkrojte jeho konce zhruba 1cm až 2cm, správnou délku poznáte také odlomením konců. Bílou variantu je dobré oloupat škrabkou, aby nebyl hořký a po uvaření se dal dobře kousat. Čerstvý chřest poznáte podle toho, že je křehký a jednoduše ho zlomíte, pokud už je starší, ohnete ho do obloučku bez zlomení.

f4c461f42a9bf91ab2f134bf44d3de9d

Chřest, především ten zelený, je opravdovou delikatesou, která se dá jíst na nejrůznější způsoby a jeho zpracování je opravdu univerzální. Základem je chřest jen několik minut povařit, pak už s ním můžete připravovat téměř cokoliv.

Skvělý je k snídani s vajíčkem, klasika s holandskou omáčkou také nikdy neomrzí. Těstoviny s chřestem jsou vynikajícím obědem a také zapečená varianta se slaninou je výbornou svačinkou i pohoštěním na večírek. Praví gurmáni pak jistě ocení hedvábně jemnou chřestovou polévku z bílého chřestu.

S nadsázkou se tak dá říct, že když u nás začala chřestová sezona – užijte si ji a jezte chřest k snídani, obědu i večeři. Inspiraci můžete najít v následující galerii. Přejeme vám dobrou chuť!

Foto: Pinterest.com