Tradiční thajská polévka se za posledních několik let dostala do obliby i k nám. Mnoho lidí si neláme hlavu s přesnými ingrediencemi a použijí to, co koupí v supermarketu. Je to ale velká škoda. Ty pravé ingredience totiž dodají této polévce přesnou chuť i nádech exotiky. A výlet do Thajska tak bude kompletní. Citronovou trávu či galangal už seženete například přes internet nebo v Sapě, a tak jsou náhražky úplně zbytečné.

Tradiční thajská polévka Tom Kha Kai

Tradiční thajská polévka Tom Kha Kai

Ingredience:

Kuřecí vývar 300 ml, kokosové mléko 700 ml, citronová tráva 2 kusy, chilli papričky 2 kusy, limetové listy 3 kusy, rybí omáčka na dochucení, 2 kuřecí prsa – pokrájená na nudličky, limetková šťáva 4 lžíce, třtinový cukr podle chuti, galangal kořen – oloupaný a pokrájený na plátky, čerstvý koriandr na ozdobení, hlíva ústřičná, červená kari pasta.

Postup:

Do hrnce použijeme červenou kari pastu – tak lžičku-zahřejeme a při míchání počkáme, až začne vonět. Přidáme plechovku kokosového krému a vývar, smíchame dohromady a přidáme na kousky nakrájené kuřecí maso a chilli papričku, citronovou trávu, galangal a limetové listy. Počkáme zhruba 10 minut, maso by mělo zůstat křehoučké a měkké.

Poté přidáme lžíci rybí omáčky a nakrájené houby a necháme na mírném ohni vařit zhruba 10–15 minut. Na konec polévku dochutíme rybí omáčkou, přidáme cukr a vymačkáme limety. Na talíři posypeme čerstvým koriandrem. Polévka by měla mít svěží, nakyslou a slanou chuť, kterou zjemní kokosové mléko.

Když použijete ty pravé suroviny, chuť polévky bude skvělá

Když použijete ty pravé suroviny, chuť polévky bude skvělá

Vychytávky:

Citronovou trávu několikrát naklepejte tupou stranou velkého nože a nakrájejte tak na 4 cm velké kusy. Poklepáním se její aroma více rozvoní. Pokud nemáte rádi moc pálivé jídlo, chilli papričky jen nechte několik minut v polévce a vyndejte.

Moje verze Tom Kha Gai, kterou jsem na oběd doplnila o mangový salát.

 

Foto: Pinterest.com