Černý bez je jednou z nejoblíbenějších léčivých bylin u nás. Kvete v bohatých soukvětích v červnu a červenci a jeho květy mají žlutobílou barvu v odstínech slonové kosti. Černý bez až omamně voní a připravuje se z něho spoustu zajímavých i léčivých nápojů.
Limonáda a sirup z bezových květů je velmi osvěžující a jednoduchý na přípravu a proto by byla velká škoda to nezkusit. Receptů existuje spoustu, my vám nabízíme jeden prověřený a s létem milovaný.
Potřebujete:
25 květů černého bezu
2 litry převařené vody
3 citrony, nejlépe bio kvality
500 gramů hnědého cukru
Květy jemně opláchneme/opatrně, aby se z nich nedostal všechen pyl/ a vložíme do mísy. Zalejeme převařenou vodou, která ale nesmí být horká. Omyjeme jeden citron a nakrájíme na kolečka a přidáme do mísy. Mísu přikryjeme a necháme stát 24hodin na chladném místě.
Druhý den přecedíme přes plátýnko, přidáme cukr a necháme ho rozpustit. Je možné tekutinu trochu zahřát, ale ne víc než 45 stupňů. Až se cukr rozpustí, přidáme šťávu ze zbylých citrónů a hotovým sirupem naplníme připravené lahve, které zavíčkujeme a dáme do ledničky.
Poměr sirupu a vody na přípravu bezové limonády záleží na vás. Nejvíc osvěžující je ledově studená, s nakrájenými kolečky citronu.
Foto: Pinterest.com