Popíjení čaje má na lidský organismus blahodárné účinky. O pytlíkových a převoněných čajích by se dalo polemizovat, ale ty kvalitní, z východní a jihovýchodní Asie vám prospějí už jen po prvním loku.
Oolong tea k nim bezpochyby patří. Začal se na Taiwanu pěstovat od poloviny 19. století. Ostrov je geograficky velice rozmanitý, což se výrazně promítá právě do vysoké kvality čajů.
Oolong tea je polozelený čaj, který roste v pohoří Sunlinshi. Je to krajina hustých lesů se starými a vzácnými dřevinami, porosty vysokých bambusů, protékajících potoků, které se v horských terénech proměňují ve vodopády. V pohoří je vysoká oblačnost s celoročně tvořící se mlhou. Čajové lístky se sklízejí ručně do slaměných košů, často na velice strmých svazích čajových polí.
Značka Taitea nabízí několik variant Oolang tea, jejichž kvalita se liší nadmořskou výškou, kde rostou. Vypít si svůj šálek tak můžete například z druhu Dong Ding, tedy variantě, která se ručně sklízí v 600m n. mořem a je charakteristický svoji květinovou vůní. Sunlishi je sklízený ručně v regionu Nantou v 1600 m n. mořem kde je krajina porostlá ledy a vzácnými dřevinami a čaj chutná po sladkém ovoci. Nejkvalitnější Oolong tea je Da Yu Ling, který roste v 2300 m n. mořem je tak pěstován v nejvyšší nadmořské výšce na světě pro pěstování čaje. Jeho chuť je medově květinová a má zlato-zelenou barvu. Proslýchá se, že si pravidelně nechá tento druh dovážet přímo z Taiwanu i britská královna.
A moje vlastní zkušenost? Každý z druhů, který Taitea přiváží a nabízí, má lahodnou chuť i na druhé zalití. Ten nejkvalitnější, Da Yu Ling se dá zalít dokonce osmkrát a jeho chuť je stále úžasná. Měla jsem také možnost ochutnat novinku z Taitea, černý medový čaj, ze jehož přirozeně sladkou chuť může malá cikáda, která zanechává svoji stopu na čajových lístcích. Tento čaj mě naprosto nadchl, jeho přirozeně medová chuť je balzámem pro duši i chuťové buňky.
Na stránkách Taitea najdete všechny druhy Oolong tea a také například způsob, jakým čaj připravovat.
Foto: Petr Jirásek