Okurka u nás patří mezi nejoblíbenější druh zeleniny. Okurky nakládačky jsou vhodné k zavařování, okurky salátovky zase k přípravě okurkových a zeleninových salátů nebo jen jako příloha k jídlům. Svou nezastupitelnou roli má jak v domácí kosmetické péči, tak při výrobě nejrůznějších kosmetických přípravků, například pro pleťová tonika. Obsahuje více než 95 % vody. Zbytek tvoří minerály, cukry, vitamíny C a B a také bílkoviny, které povzbuzují ledviny a zároveň působí hojivě na pokožku. Šťáva z okurek také posiluje pružnost vlasů.
Výborná je ale také na talíři. Osvěžující okurkové saláty oceníme právě teď, v horkých letních dnech. Smíchané s jogurtem a čerstvým koprem představují ideální a dietní večeři. Ve spojistosti s avokádem nebo s brambory si zas můžete dopřát osvěžující a lehkou polévku vyšlehanou do jemného krému, kterou teď v létě oceníte i studenou.
Okurka je skvělá také do přípravy různých drinků. Ať už jako osvěžující ozdoba do letní limonády anebo přímo rozmixovaná s ledem a okořeněná trochou pepře a octa. Skvěle se hodí také do alkoholických míchaných drinků, kde dodá svou chutí nezaměnitelný šmrnc.
Recept:
Letní osvěžující drink Vodka s okurkou:
Nasekanou okurku smíchejte zhruba se dvěma velkými panáky vodky. Dejte vychladit alespoň na dvě hodiny do lednice. Po vyndání okurku z vodky vyndejte a jemně ochucenou vodku nalijte do větší sklenice s ledem. Škrabkou vytvořte z okurky hobliny a dejte do sklenice. Dolijte ledovou perlivou sodovkou a trochou limetkové šťávy a můžete podávat.
Zdroj: Pinterest.com