Salát s fialkou nebo sedmikráskou? V dnešní době nic neobvyklého, jedlé květy používala gastronomie po tisíce let a těší se opět své oblibě nejen v luxusních restauracích.
Jedlé květy, které gastronomie používala po tisíce let, získávají znovu na popularitě nejen v luxusních restauracích. Vyzkoušejte nový kulinářský zážitek i ve vlastní kuchyni a okouzlete netradiční kvetoucí úpravou. Jejich překvapující chuť vás přesvědčí, že jedlé květy nejsou pouze nádherně barevná dekorace.
Blankytný brutnák vám svou chutí připomene okurku, oranžový měsíček, dříve nahrazující šafrán, má trochu nahořklou chuť a okvětní lístky se krásně vyjímají na polévkách, salátech nebo na rýži. Květy violek se nejčastěji krystalizují v cukru a používají se jako ozdoba na dorty a zákusky, ale dají se také natrhat do salátů.
Inspiraci můžete najít například v Květinové kuchařce Jany Vlkové, která vás seznámí s rostlinami, které se v kuchyni používaly odpradávna a nyní je zvolna objevují věhlasní kuchaři a gurmeti. Autorka poradí, kdy, kde a jak plané i kulturní rostliny sbírat. K tomu představí vynikající, inspirativní, a přesto velmi jednoduché recepty.
Jedlé květy a listy podtrhují chuť pokrmů a hrají důležitou dekorativní roli. Kniha je přehledně rozdělena do kapitol „ čtyř ročních období kytkožrouta“, tedy podle toho, kdy jsou v Čechách rostlinky k mání. Můžete si tak vychutnat jídla, která lahodí okua odhalit jedinečné chutě, které nám příroda nabízí. Váš talíř ozdobený jedlým kvítím a býlím se tak rázem stane uměleckým dílem.
Foto: Smartpress.cz, Pinterest.com