Dýňová sezona je v plném proudu, pojďme si tuto oranžovou krásku představit o trochu blíž.
V rámci podzimní sezóny nastává čas dýní. Nejčastějším druhem je Hokaido, která má na rozdíl od ostatních druhů dýní v kuchyni rozmanité využití. Pochází z Dálného východu, odkud se rozšířila do Ameriky a i u nás si za posledních několik let získává stále větší oblibu. Dýně Hokaido je vitamínovou bombou, velmi bohatá je na vápník, draslík, betakaroten a hořčík. Díky jejímu nízkému energetickému obsahu je také skvělou variantou při dietách a zdravém životním stylu.
Receptů z této oranžové krásky je opravdu mnoho, velkou výhodou je, že se dá připravit naslano i nasladko. Výborná je pečená s vlašskými ořechy a sýrem gorgonzola, skvělý je také dýňový koláč nebo dýňové rizoto. Jeden z nejoblíbenějších receptů je dýňová polévka. Receptů a variant je mnoho, my jsme vybrali ten nejjednodušší a přitom hedvábně krémový.
Dýňová polévka jemná krémová
Budete potřebovat: 1dýni Hokaido, 1cibuli, 3stroužky česneku, 1litr zeleninového vývaru, 1dcl smetany, opražená dýňová semínka a několik kapek dýňového oleje a dvě lžíce zakysané smetany na dozdobení, pepř, sůl.
Dýni Hokaido oloupete a nakrájíte na větší kostičky a dáte zhruba na 15 minut do trouby upéct. V hrnci lehce osmahnete na olivovém oleji cibulku a česnek a přidáte pečené kostičky dýně. Necháte vše zhruba 5minut osmahnout, stále ale mícháte a přidáte zeleninový vývar. Vaříte tak dlouho než je dýně úplně měkká. Přidáme smetanu. Poté vše rozmixujeme ručním mixerem. Pokud chcete polévku opravdu jemnou, můžete ji přes sítko ještě propasírovat. Dochutíte pepřem a solí a ozdobíte lžičkou zakysané smetany, praženými dýňovými semínky a kapkami dýňového leje.
Variantou s asijským nádechem na tento recept je pak přidání kokosového mléka místo smetany a špetky zázvoru a chili. Přidat můžete také kari, polévce dodá šmrnc a charakteristickou vůni.
Foto: Pinterest.com