JAMESON SELECT RESERVE je stařená irská whiskey, která zraje ve 2x vypálených dubových sudech po bourbonu (tzv. black barrels) a sudech po sherry. Jde o unikátní mix whiskey z rukou Master blendera, jejíž některé složky se vyrábí exkluzivně a pouze jednou za rok.
Výsledek tohoto tahu značky Jameson na sebe nenechal dlouho čekat – přestože byl JAMESON SELECT RESERVE původně určen pouze pro americký trh, obrovský ohlas jej předurčil k cestě i na evropské trhy.
A jak si tuto lahůdku nejlépe vychutnat? Zkuste ji samotnou při pokojové teplotě. Tak v ní nejlépe najdete jemné tóny ovoce, vanilky a dřevité kořeněnosti. Česká ambasadorka značky Jameson Lucie Poláková přidává tip, jak nejsnadněji jednotlivé podtóny rozpoznat „Napijte se whiskey, nechte ji zhruba 3–5 vteřin poválet na jazyku a polkněte. Napijte se podruhé, protože napodruhé budou vaše chuťové buňky reagovat lépe – pootevřou se a rozpoznáte chutě jednodušeji. Hledejte jemné tóny charakteristické pro pot still whiskey, se silnou příchutí exotického ovoce, konkrétně papáji, nektarinek, sušených meruněk či manga. Rozpoznáte příchuť vanilky, která pochází ze zrání v bourbonovém sudu. Závěr whiskey bude dlouhý, s příjemným dotekem dřevitosti, které whiskey přináší právě zrání v dubových sudech.”
Abyste si chuť tohoto pokladu z truhlice Jameson uvědomili ještě lépe, můžete k whiskey servírovat právě vyjmenované ovoce – v čerstvém nebo sušeném stavu.
Ať už podáváte JAMESON SELECT RESERVE významné společnosti, nebo k významné příležitosti, anebo se jím prostě jen odměňujete sami po náročném pracovním dni, máte hned několik variant, jak si ho vychutnat. Variantu samotné whiskey nebo whiskey servírované s ovocem. Třetím tipem je koktejl.
JAMESON SELECT COCKTAIL
5 cl Jameson Select Reserve
0,75 cl javorového sirupu
Vymáčknout osminku limetky
1 střik Jerry Thomas Bitters
Sušená limetka a celá skořice na ozdobu
„Elegantní koktejl, jehož základem je perlička v rodině whiskey Jameson – „Select Reserve“, jemně oslazená javorovým sirupem, vybalancovaná čerstvou limetkou a Jerry Thomas Bitterem. Nápoj zdobíme tyčinkou skořice a sušenou limetkou,“ doporučuje Jan Braniš z pražského Bugsy´s Baru.
Foto: Archiv značky