Jablko doprovází lidstvo od počátku historie. První lidský hřích je úzce spjat s jablkem. Jablko jako takové však je nám lidem velice prospěšné. Obsahují celou řadu látek prospěšných organismu. Zvyšují imunitu a mají vliv na odolnost vůči stresu. Lékaři i odborné knihy doporučují jíst alespoň jedno jablko denně. A jednou za čas není hřích, dát si jablka i v podobě vynikajícího dezertu po Francouzsku.
K přípravě francouzského jablkového koláče je potřeba 140g rostlinného tuku, 210g hladké mouky, 90g cukru, 2 vajíčka a jablka. Nejdříve oddělíme žloutky od bílků. Žloutky smícháme dohromady s moukou, cukrem a rostlinným tukem a finální těsto necháme asi 10 minut odpočinout v ledničce. Ze zbylých bílků ušleháme tuhý sníh. Poté rozprostřete těsto do kulaté dortové formy, jablka nakrájená na plátky poklademe na těsto a navrch dejte sníh z bílků. Koláč pečte v troubě vyhřáté na 170*C cca 15 – 20 min.
Koláč je velmi křehký a vám i vašim hostům bude při nedělní kávě určitě chutnat.