A co s houbami, když je přineseme domů? Usušit, zavařit nebo raději rovnou sníst? Záleží na množství i vaší chuti. My vám dnes přinášíme dva recepty, které si můžete připravit hned ten den, kdy košík plný hub přinesete domů.
Houbové rizoto
Pro vyhotovené vynikajícího rizota budete potřebovat 4 sáčky rýže, plný talíř hub, 1 cibuli, 3 papriky, 2 mrkve, 2 lžíce oleje, mletou sladkou papriku a sůl. Nejdříve je nutné řádně očistit čerstvé houby. Do hrnce dejte vodu, kterou přivedete k varu a v ní spařte houby cca 2 minuty. Poté vodu slijte a spařené houby nakrájejte na kousky. Oloupanou cibuli nakrájejte nadrobno. Omyté papriky nakrájejte. Během vaření rýže si na pánvi rozehřejte olej, na kterém orestujte cibuli a postupně i papriku s mrkví. Poté přidejte houby a sladkou papriku. Vše podle vlastní chuti osolte a finální směs smíchejte s uvařenou rýží. Po naservírování na talíř můžete rizoto ještě posypat nastrouhaným sýrem.
Houbový guláš
Guláš připravíme z 500 – 600 g čerstvých hub, 3 dcl vody, 1 lžíce sádla, 50g slaniny, 1 větší cibule, 2 stroužků česneku, 2 lžící hladké mouky, 1 lžíce sladké papriky, 1 lžičky drceného kmínu, pepře a soli. Čerstvé houby opět nejdříve očistěte a nakrájejte na větší kousky. Do hrnce dejte škvařit sádlo se slaninou a osmahněte nakrájenou cibuli nakrájenou nadrobno. Ve chvíli, kdy vám cibulka zesklovatí, přidejte mletou papriku. Nyní do hrnce přidejte nakrájené houby a celou tuto houbovou směs je nutné osolit, opepřit a pokmínovat. Houby je nutné zprudka osmažit a zaprášit moukou. Následně přidejte utřený či rozmačkaný česnek. Za stálého míchání základu necháme odpařit přebytečnou vodu. Poté podlijte vývarem a vše nechte povařit. Při vaření guláše je nutné hlídat tvrdost hub.
Užijte si nedělní ranní vycházku po lese a poté vynikající houbový oběd, který bude vonět až k sousedům do ulice.
Foto: Profimedia.cz